« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SMIRENJE SITUACIJE

Smiruju se poplave u Sloveniji

Vode koje su proteklih dana izazvale poplave u Sloveniji u ponedjeljak su se povukle

Poplava
Poplava (CROPIX/Ilustracija)
Više o

Slovenija

,

poplave

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da je vlada iz proračunskih zaliha već osigurala pomoć za pogođeno stanovništvo u iznosu od 18 milijuna eura, a račune za pomoć unesrećenima otvorili su Caritas i Crveni križ. Slovenska državna uprava za ceste navela je u ponedjeljak da će za ponovno uspostavljanje prometa na desetinama zatvorenih i oštećenih cesta širom države biti odmah potrebno 7 milijuna eura, a za njihovu potpunu sanaciju 15 milijuna.

Miran Bogataj, voditelj državne službe za zaštitu i spašavanje najavio je nakon sastanka s premijerom Pahorom da će se stanje u ugroženim krajevima normalizirati već do kraja ovoga tjedna. Slovenski mediji javljaju da su na mjestima gdje su proteklih dana padale jake kiše zbog raskvašenog terena, klizišta i odrona potrebna velika sredstva za sanaciju.

Ministar okoliša i prostornog uređenja Roko Žarnič najavio je u ponedjeljak u parlamentu kako će država poučena iskustvom ovih poplava za polovicu skratiti potrebne proceduralne rokove potrebne za regulaciju voda i druge zahvate u prostoru. Događalo da su neke intervencije u prostor, važne za javni interes, znali iz sebičnih razloga sprječavati pojedinici pozivajući se na vlasničke interese, rekao je Žarnič.

Najavljeno je da će procjene šteta, koje su izazvale poplave i bujice, trajati više od mjesec dana, no ministar financija Franci Križanič apelirao je na osiguravajuća društva da što prije isplate odštete za osiguranu imovinu.

Slovenska poljoprivredna komora procjenjuje da je u poplavama, koje su zahvatile 123 od 210 slovenskih općina, pod vodom bilo oko 30.000 hektara poljoprivrednih površina, a po ocjeni državne uprave za spašavanje šteta je nanešena na oko 3000 stambenih i poslovnih zgrada, pa će štete iznositi više desetaka milijuna eura.

Iako se još u nedjelju vjerovalo da su u bujicama i poplavama, za razliku od sličnih prije tri godine, izbjegnute smrtne žrtve, u ponedjeljak je u bolnici u Brežicama umro 75-godišnjak iz okolice Novog Mesta koji je otkriven u potopljenom automobilu blizu Kostanjevice ob Krki.

Još je nepotvrđen uzrok smrti muškarca koji je u ponedjeljak otkriven u vodi u pothodniku u mjestu Šentjurij, a traga se i za 43-godišnjakom iz Postojne koji je živio u šatoru uz rijeku i koji nije viđen od subote. (hina7metro-portal)

20.09.2010. 21:45:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh