« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEUGODNA SITUACIJA

Francuska: Isprike zbog izjave da Luksemburg nije trebao postojati

Napete odnose između Francuske i Luksemburga, koji dijele granicu i jezik, francuski premijer Francois Fillon pokušao je popraviti isprikama kolegi

Francois Fillon
Francois Fillon (Getty Images)
Više o

Francuska

,

isprika

,

let oko Zemlje

Visokopozicionirani član vladajuće francuske stranke desnog centra UMP Philippe Marini vrlo nediplomatski je izjavio da Luksemburg nije trebao postojati. "Bilo bi mi draže da se razgovor između Napoleona III. i Bismarcka drukčije razvijao i da Luksemburg nije stvoren", rekao je na francuskom radiju.

Francuski premijer Francois Fillon telefonirao je luksemburškom kolegi Jean-Claudeu Junckeru i ispričao se, rekao je u ponedjeljak luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding oštro je kritizirala francusku politiku iseljavanja Roma. Usporedila ju je čak Drugim svjetskim ratom, na što joj je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odvratio neka Rome primi u Luksemburg, pa su odnosi postali još napetiji.

Francuska zastupnica UMP-a Chantal Brunel izjavila je na belgijskom radiju RTBF da Francuska ne treba primati moralne poduke od povjerenice koja zastupa malu zemlju od tek 350.000 stanovnika. Jean-Claude Juncker, čijoj se kandidaturi za predsjedništvo EU-a Francuska protivi, ocijenio je da su Sarkozyjeve izjave "neprikladne". (hina/metro-portal)

20.09.2010. 20:41:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh