« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
NE, HVALA

Smajlići u službenim mailovima ;)

Dođu pod prste automatski, no jesu li baš bezazleni i je li u redu koristiti takav način izražavanja u službenoj komunikaciji?

Malo se ipak suzdržite...
Malo se ipak suzdržite... (Arhiva)
Više o

službena komunikacija

,

smajlici

,

emotikoni

Emotikoni ili smajlići vladaju neverbalnom komunikacijom. Kaže se da slika govori tisuću riječi pa tako često koristimo pomoć nasmiješenin ili namrštenih lica kada u poruci želimo posebno naglasiti neki sadržaj. Ponekad neka slika može čak potpuno zamijeniti tekst.

No je li u redu takvu vrstu izražavanja koristiti u službenim mailovima i razgovorima sa šefom?

Ne baš. Postoji granica do koje se možemo opustiti u razmjenjivanju poruka sa šefom, a smajlići su s njezine druge strane. Ako je vjerovati studiji objavljenoj u časopisu Social Psychological and Personality Science, korištenje smajlića u poslovnim mailovima ima veliki utjecaj na sliku koju stvaramo o sebi. Stvara pretpostavke o našim godinama, spolu i kompetenciji.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Ben-Gurion u Izraelu, a sastojalo se od tri eksperimenta. Ispitano je 549 ljudi iz 29 različitih zemalja, a analizirala se razlika u dojmu koji se stvarao o pošiljatelju kada bi osoba primila mail sa ili bez smajlića.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su slale mailove sa smajlićima bile mlađe i ženskog roda, a najzanimljiviji dio eksperimenta bio je dojam koji su takvi mailovi stvarali o kompetenciji pošiljatelja.

"Naši rezultati dokazali su iz prve ruke da smajlići imaju upravo suprotan učinak. Samo su marginalno uspjeli prenijeti dojam topline i zapravo su smanjili dojam kompetencije", objasnila je Ella Glikson, voditeljica israživanja. "U formalnim poslovnim mailovima, smajlić nije smajlić."

tuga, žalost

Njezin savjet je da u početnim fazama poslovnih kontakata ne koristimo nikakve sličice.

Izvor

Piše: Andrea Holi
17.08.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh