« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Mentalne mape - kako obaviti više zadataka

Na mentalnim mapama bilježimo samo najvažnije termine poput riječi ili fraza, bez razrađenih planova, opisa i velike količine teksta

Napravite mentalnu mapu i organizirajte se bolje
Napravite mentalnu mapu i organizirajte se bolje (Arhiva)
Više o

organizacija

,

mentalne mape

Što su uopće mentalne mape?

Mentalne mape način su organizacije zadataka koje uključuju dijagrame i slike kojima se bilježe ideje kako bi one postale preglednije. Mentalnu mapu crtamo tako da u samo središte papira bilježimo glavnu ideju, i nakon toga spomenutu ideju granamo na sve manje i manje dijelove dok ju ne razradimo iz svih aspekata. 

Dobra strana mentalnih mapa je ta da je uvijek moguće dodati još ideja u nove kategorije i potkategorije, a ako koristimo olovke različitih boja, možemo označiti koji zadaci su prioritetniji ili vremenski zahtjevniji ili one koje smo već obavili. 

Na mentalnim mapama bilježimo samo najvažnije termine poput riječi ili fraza, bez razrađenih planova, opisa i velike količine teksta. 

Veliki broj osoba pamti vizualno, što znači da najviše koristi ima od podataka koje prikuplja vizulanim putem, a to je ono što menatalna mapa omogućuje. Najviše koristi od njih imamo kad ih izrađujemo sami jer na taj način najbolje znamo koja vrsta prikaza nam najbolje odgovara.

Mogu se koristiti za planiranje bilo kakve vrste zadataka, a korisne su i djeci za učenje. Možemo ih crtati na papiru, u kompjuterskim programima, pa čak i mobilnim aplikacijama. 

Piše: Andrea Holi
17.08.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh