« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SLOVENSKA UDBA

Slovenski parlament odbio pokretanje opoziva Danila Tuerka

Prijedlog opoziva je podnesen jer je Tuerk državno odlikovanje dodijelio Tomažu Ertlu, šefu službe sigurnosti u komunizmu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Janez Janša

,

Danilo Tuerk

,

slovenski parlament

,

Tomaž Ertl

Slovenski parlament u noćnim je satima s utorka na srijedu odbio prijedlog da se na ustavnom sudu pokrene postupak opoziva predsjednika države Danila Tuerka.

Za prijedlog ustavne tužbe protiv Tuerka koju su predložili zastupnici dviju oporbenih stranaka glasovala su 32 zastupnika, a 52 su bila protiv.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša, te Slovenska pučka stranka (SLS) podnijele su takav prijedlog protiv predsjednika države prije mjesec dana, navodeći kao razlog da je on teško povrijedio ustav i zakone jer je krajem prošle godine visoko državno odlikovanje dodijelio Tomažu Ertlu, šefu republičke službe sigurnosti u vrijeme komunizma.

Janša je, predstavljajući inicijativu oporbe, među ostalim rekao da je predsjednik države dodjelom odlikovanja bivšem šefu "slovenske UDBA-e" na simbolički način odlikovao sustav u kojemu su kršena ljudska prava, te tako ponizio žrtve komunističke represije i njihovo ljudsko dostojanstvo.

Tuerk je pokušaj pokretanja tužbe pred ustavnim sudom u oštrom istupu u parlamentu nazvao političkom manipulacijom bez ikakvih pravnih osnova, ali štetnom za društveno ozračje i politički dijalog. Opozicijske političare koji su takvu inicijativu potakli optužio je da "histeriziraju" slovensku javnost u osjetljivom trenutku, te da se pri tom služe "totalitarističkim metodama" koje kako je ustvrdio podsjećaju na montirane procese iz vremena komunizma.

Za pokretanje ustavne tužbe glasovali su samo zastupnici dviju oporbenih stranaka koji su je i predložili, a ostali su se oštro ogradili od njihove inicijative. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 09:38:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh