« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LEGENDA SJEVERNE IRSKE

Ian Paisley nakon 40 godina politike ide u mirovinu

Kao vodeći unionist koji se godinama protivio ustupcima za nacionaliste, Paisley je postao prvi ministar u sjevernoirskoj vladi 2007.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ian paisley

,

Sjeverna Irska

Ian Paisley, protestant koji je igrao središnju ulogu u politici Sjeverne Irske tijekom desetljeća nasilja i mirovnog procesa koji je potom uslijedio, najavio je u utorak da se povlači u mirovinu.

Kao vodeći unionist koji se godinama protivio ustupcima za nacionaliste Paisley je postao prvi ministar u sjevernoirskoj vladi 2007. dijeleći vlast s bivšim neprijateljima dok je zamjenik prvog ministra postao Martin McGuinness, bivši član naoružane nacionalističke skupine Irske Republikanske Armije.

Paisleyova odluka da se ne kandidira za ponovni izbor u britanski parlament gdje je jedan od zastupnika s najduljim stažom rasčišćava put za njegova sina koji se također zove Ian Paisley da preuzme vodeću ulogu u politici ove pokrajine. Demokratska unionistička stranka u ponedjeljak treba odabrati novog kandidata koji će doći na mjesto njegova oca.

Paisley (83), koji je u lipnju 2008. odstupio s mjesta prvoga ministra najavio je svoje povlačenje u mirovinu u svojim lokalnim novinama Ballymena Guardian. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 12:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh