« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ČETVRTI KRUG

Vijeće sigurnosti UN-a spremno za problem nuklearnog Irana

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka pripremili nacrt rezolucije o sankcijama, za koji se nadaju da će ga Kina i Rusija podržati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

SAD

,

Francuska

,

Njemačka

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

iran uran

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a izjavio je u utorak da je vijeće spremno prihvatiti se prijedloga oko novih sankcija protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, dok američki diplomati nastoje uvjeriti Kinu da je takva akcija potrebna.

Veleposlanik Gabona u UN-u Emanuel Issoze-Ngondet, koji je u utorak preuzeo predsjedavanje Vijećem sigurnosti za ožujak, izjavio je da iranski nuklearni problem nije na dnevnom redu Vijeća ovoga mjeseca, ali da 15-člano tijelo može održati sastanak na tu temu.

"Mislimo da bi to pitanje bi moglo doći na stol" u ožujku, rekao je Issoze-Ngondet novinarima. "Ali sada čekamo. Mi slijedimo proces koji je u tijeku i čekamo pravi trenutak da ga podnesemo Vijeće sigurnosti na rješavanje", dodao je.

Govoreći uz uvjet da ostanu neimenovani, zapadni diplomati kazali su za Reuters da su SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka pripremili nacrt rezolucije, za koji se nadaju da će ga Kina i Rusija podržati, za četvrti krug sankcija protiv Irana zbog prkošenja zahtjevu UN-a da zaustavi obogaćivanje urana.

Ako četiri zapadne sile dobiju potporu Rusije i Kine za nacrt rezolucije, pregovori o prvim novim sankcijama UN-a protiv Irana u posljednje dvije godine mogu početi odmah. Četiri zapadne sile se nadaju da će osigurati dogovor među 'šestorkom' već ovoga tjedna, kako bi mogli početi razmatrati nacrt s punim Vijećem sigurnosti. No diplomati govore da je teško dobiti Kinu za pregovore, navodi Reuters.

Izvorno su se američki, britanski, francuski i njemački dužnosnici nadali da vijeće može glasovati o rezoluciji s novim sankcijama do kraja ožujka, ali neki diplomati kažu kako su zabrinuti da bi se pregovori mogli produljiti do travnja, uglavnom zbog odbijanja Kine da pregovara ili iznese svoje stavove o tom pitanju.

Kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i Francuska imaju pravo veta. U Peking je u utorak doputovao zamjenik američke državne tajnice James Steinberg koji se planira sastati s kineskim diplomatima kako bi raspravili o načinima rješavanja pitanja Irana i Sjeverne Koreje, a Washington se nada da će na tim sastancima ublažiti sadašnje napetosti u odnosima s Kinom.

Steinberg je najviši američki diplomat u posjetu Pekingu nakon nekoliko prijepora SAD-a i Kine u siječnju i veljači, vezanih uz cenzuru interneta, trgovinske barijere, prodaju oružja Tajvanu i primanje tibetanskog duhovnog vođe u egzilu, Dalai lame, u Bijeloj kući. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 07:24:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh