« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŽESTOKE KRITIKE

Slovenski mediji pozivaju Pahora da razmisli o ostavci

Neki mediji ironično su komentirali Pahorovu izjavu da sebe smatra "sposobnim kriznim menadžerom" i smatraju da je vrijeme za promjene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dado Ruvić/Cropix)
Više o

Borut Pahor

,

slovenska vlada

,

Delo

,

slovenski Dnevnik

U Sloveniji je sve više kritika na račun neodlučnosti premijera Boruta Pahora da poduzme odlučne političke i gospodarske mjere za izlazak zemlje iz krize - vodeći mediji u petak su ironizirali njegovu izjavu da sebe smatra "sposobnim kriznim menadžerom", a pojavili su se i komentari da bi trebao razmisliti o ostavci.

Ljubljansko "Delo" navodi kako su najnovija predviđanja da će Slovenija u ovoj godini ostvariti rast BDP-a od samo 0,6 posto prisilile Pahora da već sada najavi potrebu pojačane štednje i rebalans državnog proračuna. No, Pahorova izjava da sebe smatra "sposobnim kriznim menadžerom", koju je dao uz priznanje da će ova godina u gospodarstvu biti možda i teža od lanjske recesijske, graniči s prvoaprilskom šalom, ocjenjuje u komentaru vodeći slovenski dnevni list.

List u komentaru izražava veliku skepsu u pogledu sposobnosti sadašnje koalicijske vlade da provede najavljene reforme, osobito mirovinsku i zdravstvenu jer joj se protive i neke stranke u vladi, među njima Socijalni demokrati (SD), čiji je Pahor predsjednik.

Najmanje što bi Pahor i njegova vlada trebali učiniti jest da građanima prikažu pravo stanje i zajamče da najava reformi nije prazna retorika. Ključna razlika između uspješnih i neuspješnih država jest u tome imaju li politički sustav koji omogućava da se cijelo društvo suoči s izazovima ili ga nema, navodi slovensko Delo.

Još oštriji je u svojim ocjenama ljubljanski list "Dnevnik" koji u uredničkom komentaru navodi da bi Pahor morao razmisliti o ostavci.

"Već lani je postalo jasno da ova vlada nije vlada koja se zna suočiti s krizom, no sada je većina građana izgubila povjerenje u to da vlada zna što radi. Pahorova vlada nije operativna i ne želi preuzeti odgovornost, nema strategije i zato stalno improvizira, ministri se po uzoru na predsjednika vlade bave manje važnim stvarima, a Pahor nerealnim obećanjima izaziva nepovjerenje i apatiju", navodi "Dnevnik" u komentaru u čijem naslovu tvrdi da je "došlo vrijeme da Pahor ode".

Dok Pahor govori o gospodarskom oporavku za nekoliko godina i o Sloveniji kao "europskoj gazeli", stanje je sve teže, koalicijska vlada sve više djeluje nekoordinirano i kao skup različitih interesnih skupina te se Pahor, više nego državnim stvarima, bavi usklađivanjem stranačkih i lobističkih interesa, navodi se u komentaru.

Tu situaciju neće prevladati niti moguća rekonstrukcija vlade, a niti razmišljanja o "velikoj koaliciji" Pahora s nekadašnjim premijerom i šefom sadašnje oporbe Janezom Janšom, navodi list.

Zbog toga što u Pahorovoj koaliciji lijevog centra jačaju "neformalne mreže" kao i zbog pogoršanja socijalnog stanja u društvu ugled politike sve više pada, a rastu "populizam i netolerancija", dodaje list. "Dnevnik" zaključuje da "sve veći gubici u gospodarstvu i sve veći broj nezaposlenih svjedoče da više nema vremena za eksperimente u okviru sadašnje političke elite" te da je "Sloveniji potrebna nova generacija političara". (hina/metro-portal)

02.04.2010. 12:23:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh