« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
VELIKI SKANDALI

Katolička crkva u Njemačkoj želi novi početak

Pedofilski skandali u koje su umiješani katolički svećenici ispunjavaju nas tugom, užasom i sramom, izjavio je nadbiskup Freiburga Robert Zollitsch

(Getty Images)
Više o

pedofilija

,

Katolička crkva

,

Robert Zollitsch

,

katolički svećenici

,

svećenici pedofili

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije msgr. Robert Zollitsch izrazio je želju da Veliki petak bude "novi početak" za Crkvu koju potresa pedofilski skandal velikih razmjera, a u nekim njemačkim biskupijama trebaju se danas održati molitve za žrtve svećeničkog zlostavljanja.

Veliki petak treba biti "novi početak koji nam je svima žurno potreban", rekao je nadbiskup Freiburga u poruci objavljenoj u petak.

Pedofilski skandali u koje su umiješani katolički svećenici ispunjavaju nas "tugom, užasom i sramom", istaknuo je. Katolička zajednica s užasom promatra "bol nanesenu žrtvama koje često desetljećima nisu mogle riječima iskazati svoje rane", dodao je. "Otvorene su rane koje gotovo da ne mogu zacijeliti", rekao je predsjednik njemačke biskupske konferencije.

U njegovoj freiburškoj nadbiskupiji na Veliki petak treba se održati posebna molitva. "Molimo da djecu i mlade kojima je, usred Božjeg naroda, u zajednici Crkve, nanesena nepravda, koji su bili zlostavljani i ranjeni u tijelu i u duši", ističe se u tekstu te molitve objavljene u prelatovoj poruci.

Katoličku crkvu u Njemačkoj već nekoliko tjedana potresaju gotovo svakodnevna otkrića o spolnom zlostavljanju iz prošlosti, a pedofilski skandali u koje su umiješani katolički svećenici proširuju se na čitavu Europu i Sjedinjene Države.

Papa Benedikt XVI. oštro je osudio te zloporabe i sam se našao u središtu polemike, pošto je optužen da je zatvarao oči pred spolnim zlostavljanjem za koje su odgovorni svećenici. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 12:50:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh