« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MEMORIJALNI NOVAC

Slovenija izdaje eurokovanice s petokrakom i likom partizanskog komandanta

"To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Europi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a", rekao je veteran 2. svjetskog rata Janez Stanovnik

Nova slovenska eurokovanica
Nova slovenska eurokovanica (ec.europa.eu)
Više o

Slovenija

,

euro

,

NOB

,

novac

,

Partizan

,

kovanice

,

Franc Rozman

,

komandant Stane

Slovenska središnja banka u ponedjeljak će pustiti u opticaj milijun prigodnih kovanica u apoenu od dva eura s likom, te obljetnicom rođenja i smrti partizanskog komandanta Franca Rozmana "Staneta", te petokrakom zvijezdom, na "nacionalnoj" strani kovanice, piše Hina.

"To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Europi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a", rekao je u nedjelju za Slovensku televiziju predsjednik udruge antifašista-veterana iz II. svjetskog rata Janez Stanovnik.

Franc Rozman, s partizanskim imenom "Stane" ili "komandant Stane" rođen je 1911. u selu Pirinče nedaleko Ljubljane. Po zanimanju je bio pekar, a rano se uključio u radnički pokret i komunističku partiju. Do smrti 1944. nesretnim slučajem prilikom iskušavanja minobacača bio je komandant glavnog štaba slovenskih partizanskih odreda, a sudjelovao je i u španjolskom građanskom ratu 1936-1939. na strani republikanaca. Nakon završetka II. svjetskog rata posmrtno je odlikovan odlikovanjem jugoslavenskog narodnog heroja.

Legenda koja se razvila nakon njegove smrti glasi da se Rozman zauzimao za formiranje "slovenske vojske" sa slovenskim zapovjednim jezikom, te da nije umro nesretnim slučajem nego zapravo u atentatu prikazanom kao nesreća. Postoje i povijesni dokumentima prema kojima ga je čelnik slovenskih komunista Edvard Kardelj kritizirao i sumnjičio za pretjerani revolucionarni teror u vrijeme NOB-a.

Svaka država članica euro-zone u pravilu jednom godišnje može izdati memorijalnu kovanicu u apoenu od dva eura koja je zakonito sredstvo plaćanja u svim državama Europske monetarne unije, a od standardne se razlikuje samo na nacionalnoj strani.

20.03.2011. 17:51:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crostha2011
    20.03.2011. 18:44
    Prema želji korisnika, njegov je komentar izbrisan. Redakcija
  2. avatar
    SportMagazin
    20.03.2011. 20:07
    pa narno to je jedino čime se mogu države bivše juge i ponositi
  3. avatar
    SportMagazin
    20.03.2011. 20:09
    crostha2011, a zašto bi bili jadnici jadna je ona država koja se srami najveličansvenijeg pokreta u povjesti čovječanstva baš si jadnik
  4. avatar
    crostha2011
    20.03.2011. 20:14
    Dobro ! Malo san ekstremno napisa to ali da mogu izbrisa bi !
  5. avatar
    Livi
    20.03.2011. 20:20
    Bravo Slovenci!
    Slažem se sa SportMagazinom. To je doba kada su naša dva naroda zajedno stala u obranu protiv Wehrmachta, fašista i domaćih izdajnika dok su mnogi pred istima punili gaće. Doista, najsjajniji trenutak u našoj modernoj povijesti. Danas se naša dva naroda svađaju oko komadića mora na čemu desni političari navlače poene za izbore.
    Ako naiđem na takvu kovanicu, zadržat ću je za uspomenu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh