« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VELIKA PERSPEKTIVA

Slovenija i Slovačka žele zapadni Balkan u EU

Europa bez uključenja balkanskih država neće biti potpuna, poručio je slovenski predsjednik na sastanku sa slovačkim kolegom Gašparovićem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

ulazak u EU

,

Slovačka

,

Danilo Türk

,

zapadni Balkan

,

Ivan Gašparovič

Zapadni Balkan važan je za mir u Europi i treba ga uključiti u Europsku uniju, složili su se u ponedjeljak slovenski predsjednik Danilo Türk i njegov slovački kolega Ivan Gašparovič koji je doputovao u dvodnevni službeni posjet Sloveniji.

"Treba vidjeti cijeli prostor od Baltika do Jadranskog mora u njegovoj povezanosti", rekao je Tuerk nakon uvodnog susreta s Gašparovičem na zajedničkoj konferenciji za novinare, predočivši ideju suradnje baltičkih država, država srednje Europe i zemalja "zapadnog Balkana".

"Tu imamo veliku perspektivu, a Europa bez uključenja balkanskih država neće biti potpuna", rekao je Türk koji je s visokim gostom iz Slovačke razgovarao i o regionalnoj konferenciji koja bi se krajem tjedna trebala održati u Sloveniji, a bila bi posvećena europskoj perspektivi zemalja na jugoistoku Europe te rješavanju njihovih bilateralnih problema.

Gašparovič je rekao da bi s gledišta mira u Europi bilo najbolje primiti sve države "zapadnog Balkana" u Europsku uniju, ali da to nije moguće jer je njihovo uključivanje ovisno o kriterijima svake pojedine.

Türk i Gašparovič razgovarali su o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje Slovenije i Slovačke koju vide na područjima kao što su infrastruktura, energetika i turizam. Trgovačka razmjena znatno je povećana otkako su obje države u Europskoj uniji, a 2008. godine iznosila je gotovo 700 milijuna eura, dok je lani doživjela pad zbog gospodarske krize.

Gašparovič će u utorak nastaviti posjet obilaskom luke Koper, koja je važno tranzitno mjesto za slovački uvoz i izvoz. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 17:38:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh