« Život
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
GUBITAK VOLJENE OSOBE

Slomljeno srce prepoznato u medicini, a najčešće se javlja kod žena

Slomljeno srce nije samo stilska figura kojom opisujemo osjećaj koji se javlja kada izgubimo voljenu osobu nego je i stvarni medicinski sindrom

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

ljubav

,

srčani udar

,

muškarci i žene

,

infarkt

,

slomljeno srce

Slomljeno srce nije samo stilska figura kojom opisujemo osjećaj koji se javlja kada izgubimo voljenu osobu, bilo da dobijemo "nogu" ili je posrijedi tragična smrt, nego je i stvarni medicinski sindrom, a najpodložnije su žene, piše AP.

Sindrom slomljenog srca ima sve simptome srčanog udara, no, osim u vrlo rijetkim slučajevima, nije fatalan i osoba se oporavi kroz nekoliko tjedana.

Stručnjaci smatraju da taj sindrom potiče veliki emocionalni šok, gubitak voljene osobe pa čak i dobitak na lotu, koji uzrokuje pojačano lučenje adrenalina i ostalih stresnih hormona koji negativno utječu na srce.

U tim trenucima javlja se aritmija srca, te poremećaji u krvnoj slici koji su tipični za infarkt, no ne dolazi do blokade arterija koje su tipični uzrok zatajenja srca.

Razna istraživanja ukazala su da sindrom slomljenog srca pogađa oba spola, no da su žene čak 7,5 puta podložnije nego muškarci.

Znanstvenici smatraju da su muškarci otporniji ne zato što su bešćutni nego je razlog čista fizionomija srca. Naime, muško srce ima više receptora za adrenalin nego žensko, te na taj način može lakše odoljeti stresu koji je uzrokovan emocionalnim šokom.     

17.11.2011. 16:58:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh