« Život
objavljeno prije 13 godina
RODITELJSKE BRIGE

Slavni dječji psiholog J. Juul: Najveći hrvatski problem su konzervativne škole

Autor kultne knjige "Vaše kompetentno dijete, Danski psiholog i zagrebački zet održao zanimljivo predavanje

Fotografija vijesti
Više o

Jesper Juul

,

Vaše kompetentno dijete

,

jesper juul predavanje

,

samosvijest

Predavanja Jespera Juula uvijek su odlično posjećena. Ovog danskog stručnjaka za dječju psihologiju koji pola godine provodi u Danskoj, a pola u Hrvatskoj zahvaljujući supruzi zagrepčanki, uvažavaju svi kojima je stalo izgraditi svoju djecu u kvalitetne i sretne ljude. 

U šali je rekao kako bi najveći problem u Hrvatskoj, školstvo, moglo biti riješeno za tri-četiri generacije, ironično primjećujući da je to istinski problem u Hrvatskoj te da politika nema volje za sustavne promjene, a individualci u školama pojedinačno ne mogu unijeti ništa novo. 

Jesper Juul dugo se bavi učenjem roditelja kako da razviju dječju samosvijest o čemu i govori: "Samosvijest je važna, ali ona je i jedina stvar koju djetetu ne možemo dati. Možemo se jedino truditi da je ne uništimo. Samosvijest je osjećaj vrijednosti, dobar osjećaj o sebi koji ne ovisi o osobnim postignućima. Naime, velika je razlika između samosvijesti i samopouzdanja. Samopouzdanje ovisi o našim postignućima, o stvarima koje radimo, a samosvijest je ono što jesmo, neovisno o stvarima koje činimo. Samosvijest raste u djetetu ako je ne uništimo."

Govori i o načinima uništavanja dječje samosvijesti: "Jedan od najmoćnijih načina na koji možemo uništiti samosvijest kod djeteta jest nešto što se naziva moć definiranja. Roditelji taj alat često koriste, a da ni ne primjećuju. Svaki put kad se djetetu obratimo riječima: 'Ti si' ili 'Ti nisi', kad njegove postupke definiramo riječima: 'Ti si dobar' ili 'Ti si zločest', uništavamo djetetovu samosvijest."

Tvdi da naravno dijete treba hvaliti, ali ne treba nikako preuveličavati stvari. Pohvaliti dijete treba kada nešto postigne i učini, ali ne smijemo se uhvatiti u zamku stalnih pohvala za gotovo smiješne stvari. Danas roditelji pretjeruju s pohvalama, a to nije dobro za razvoj djetetove samosvijesti. Na početku su pohvale dobre, no onda postaneš ovisan o njima i potrebno ih je sve više i više.

Odličan intervju s Jesperom Juulom možete pročitati na portalu Sretno dijete.

Na predavajnu koje je ovog mjeseca održao u Zagrebu mogli smo čuti vrlo zanimljive poruke. Predavanje je započeo pitanjem: Nedavno sam vidio na ulici dijete u majici s natpisom ‘Mi smo vaša budućnost. Je li vas strah?’ Izvanredna majica, izvanredna poruka! Stvarno, je li nas strah? S obzirom na sve što im radimo, je li nas strah?


27.05.2011. 10:42:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh