Slatkiši nas zaglupljuju
Pretjerano i dugotrajno konzumiranje šećera usporava mentalne procese, odnosno ometa učenje i pamćenje
Mnogi ljudi jednostavno ne mogu živjeti bez čokolada, torti, sladoleda i ostalih slatkiša, no nova studija ukazuje na alarmantnu nuspojavu uživanja u hrani bogatoj šećerom - ona nas može učiniti glupima.
Naime, znanstvenici sa sveučilišta UCLA otkrili su da prehrana bogata fruktozom, koristi se u industriji jer je šest puta slađa od glukoze, može usporiti mozak, odnosno opstruirati učenje i prisjećanje informacija.
Znanstvenici su do otkrića došli eksperimentirajući s laboratorijskim miševima koji su prije podvrgavanja šećernoj dijeti naučili kako izaći iz kompliciranog labirinta. Kada su miševi, nakon šest tjedana, ponovno stavljeni u labirint znanstvenici su uočili da imaju velike teškoće u pronalasku izlaska.
"U njihovim mozgovima zabilježena je smanjena sinaptička aktivnost. Otežana komunikacija između moždanih stanica onemogućila je miševe da trezveno razmišljaju i prisjete se puta kroz labirint koji su naučili prije šest tjedana", rekao je dr. Fernando Gomez-Pinilla, voditelj studije.
Krivac za eroziju kognitivnih sposobnosti je otpornost na inzulin, odnosno utjecaj inzulina na sposobnost stanica da skladište šećer i koriste ga za energiju koja je potrebna za procesuiranje misli i emocija.
"Inzulin je vrlo važan za kontrolu šećera u krvi, no moguće je da u mozgu igra drugačiju ulogu. Izgleda da inzulin ometa pamćenje i učenje. Naša studija pokazuje kako previše fruktoze u prehrani šteti ne samo tijelu, već i umu, a to je za nas novost", pojašnjava dr. Gomez-Pinilla.
No, ako ste mislili da morate birati između slatkiša i gaziranih pića ili vječite zatupljenosti sigurno će vas obradovati vijest da su znanstvenici pronašli protuotrov - omega -3 nezasićene masne kiseline štite i liječe mozak od štetnog djelovanja šećera.
Novi komentar