« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
POGREŠKE

Šlampavi forenzičari tjeraju ljude u zatvor

Iako na televiziji sve izgleda moguće, u stvarnosti FBI prilično često šlampavo obavlja posao i tjera nevine ljude u zatvor

Savršeni forenzičari? Samo na televiziji!
Savršeni forenzičari? Samo na televiziji! (FBI)
Više o

forenzičari

,

FBI

,

forenzika

,

CSI

Otkada se pomoću jedne vlasi, komadića kože ili nekog drugog materijala ljudskog porijekla može pronaći počinitelj, broj rasvijetljenih zločina se naglo povećao. No pritom se nije cilj nekoga dovesti pred lice pravde nego biti siguran da je taj netko doista i krivac. No što ako forenzički laboratorij počini grešku? Što ako se zamijene epruvete s vlasima ili uzorci s mjesta zločina? Takvo što se događa i najpoznatijim organizacijama za borbu protiv kriminala poput američkog FBI-ja.

Šlampavi forenzičari

Greške se ne događaju uvijek zbog puke nesmotrenosti ili nedovoljne stručnosti forenzičara. Frederic Whitehurst je pravnik i kemičar po struci i godinama je bio jedan od najistaknutijih djelatnika američkog Federalnog istraživačkog ureda. On je još u osamdesetima tvrdio da je razina profesionalnosti i neutralnosti u FBI-jevim laboratorijima godinama bila na vrlo niskoj razini. "Moguće je da su deseci tisuća ljudi uhićeni i okrivljeni zbog pogrešnog i šlampavog rada FBI laboratorija", kaže Whitehurst. Na temelju njegovih upozorenja bivša ministrica pravosuđa Janet Reno je naložila istragu koja je trajala preko 9 godina. No ni nakon njezinog završetka rezultati nisu ugledali svjetlo dana nego su samo bili predočeni državnim tužiteljstvima. Okrivljenima koji su uvidom u greške FBI-ja htjeli dokazati svoju nevinost za to nije bila pružena prilika.

Smrt na temelju sumnjivog nalaza

No nakon višegodišnjeg pravnog sukoba, američko ministarstvo pravosuđa (pod čijom nadležnošću se FBI i nalazi), sada je prisiljeno objaviti rezultate izvješća o napravilnostima u radu. Dnevnik Washington Post se već nalazi u posjedu jednog dijela izvješća iz kojeg proizlazi da mnogi nedužni već godinama sjede u zatvoru zahvaljujući pogrešnim rezultatima FBI-ovih forenzičara. Jedan od tužnih primjera je i slučaj Santea Tribblea koji je u 80-tima osuđen na 25 godina zatvora zbog silovanja. Presuda je donesena na temelju jedne vlasi pronađene na mjestu zločina. Kako se sad pokazalo, vlas uopće nije pripadala Tribbleu. "Kada je policija upala u kuću i mojoj majci rekla da me se traži zbog zločina, prvo sam pomislio da se radi o kaznama za parkiranje koje nisam platio. No nakon toga sam 25 godina proveo u zatvoru", priča Tribble.

No za neke krivo okrivljene i osuđene su najnovije spoznaje došle prekasno. Herbert Boyle je 1997. smaknut i to unatoč činjenici da su i u samom FBI-u postajale dvojbe oko ispravnosti nalaza. Službenik koji je analizirao vlas Herberta Boyla prije toga je naime više pute dolazio do pogrešnih rezultata. No o toj činjenici ni Boyle ni njegov odvjetnik nisu bili informirani.

Istraživanje je pokazalo da su FBI-ovi laboratoriji tijekom više desetljeća isporučili sumnjive nalaze u najmanje 250 slučajeva. No još uvijek nije izvjesno hoće li svi koji su osuđeni na temelju tih nalaza dobiti i priliku da dokažu svoju nevinost.

 

Piše: Sabine Fritz/Nenad Kreizer/DW
21.04.2012. 11:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh