« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ODVRAĆANJE POZORNOSTI

Slabljenje dolara podiglo naftu iznad 35 dolara, Wall Street na oprezu

Loše vijesti iz svjetskog gospodarstva zasjenjene su odnosima 'zelenog i crnog zlata'.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

dolar

,

nafta

,

cijena nafte

,

OPEC

,

svjetske burze

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

S&P 500

,

američka ekonomija

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na američkom tržištu razinu od 35 dolara za barel, nakon što je pad tečaja dolara potaknuo ulagače na val kupovina, potisnuvši u drugi plan očekivanja da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte zbog produbljivanja recesije.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u ožujku porasla je tako na američkom tržištu dan uoči isteka terminskih ugovora za taj mjesec 53 centa, na 35,15 dolara, dok je za isporuke u travnju bila veća 63 centa i iznosila je 38,04 dolara. Na tržištu u Londonu cijena barela za isporuke u travnju bila je u plusu 97 centi i iznosila 40,52 dolara.

Dolar je do podneva oslabio prema euru 1,1 posto, na 1,2667 dolara za euro, potaknuvši ulagače na val kupovina na tržištima nafte čije su cijene izražene u američkoj valuti.

Time je slabljenje zelene novčanice potisnulo u drugi plan loše vijesti iz svjetskog gospodarstva čije je stanje i dalje loše. Tako će guverner japanske središnje banke Masaaki Shirakawa u četvrtak izjavio da će Japan vjerojatno zabilježiti slabi rast BDP-a u prvoj polovici godine. Prognoze za japansko gospodarstvo u ovoj godini vrlo su neizvjesne, dodao je japanski čelnik.

Pad gospodarskih aktivnosti utjecao je pak na zalihe sirove nafte u SAD-u, koje su od rujna prošle godine porasle za 20 posto.

Očekuje se da će i najnovije tjedno izvješće američke vlade o zalihama, koje će biti objavljeno tijekom dana, pokazati rast zaliha sirove nafte za tri milijuna barela, na najvišu razinu od svibnja 1998.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte OPEC priopćila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u srijedu pala za 1,75 dolara u odnosu prethodni dan i iznosila 39,34 dolara, zabilježivši novu najnižu razinu u ovoj godini.

Wall Street ostao gotovo nepromijenjen

Američka središnja banka (Fed) jučer je upozorila da će u ovoj godini gospodarstvo SAD-a zabilježiti pad između 0,5 i 1,3 posto. Stopa nezaposlenosti mogla bi, procjenjuje Fed, dosegnuti 8,8 posto do kraja godine, dok sada iznosi 7,6 posto, što je njezina najviša razina u 16 godina. Novi plan vlade Baracka Obame za suzbijanje krize na tržištu nekretnina nije uspio ohrabriti ulagače na Wall Streetu.

Dow Jones indeks porastao je 0,04 posto, na 7.555 bodova. S&P 500 indeks pao je, pak, 0,10 posto, na 788 bodova, dok je Nasdaq indeks oslabio 0,18 posto, na 1.467 bodova.

Tijekom cijelog jučerašnjeg trgovanja vodeći indeksi kretali su se u uskom rasponu, balansirajući na rubu negativnog i pozitivnog područja jer su ulagače na oprez natjerale nove vijesti koje ukazuju na jačanje recesije.

Uz to Fed je upozorio da još nema naznaka stabilizacije na stambenom tržištu, što su potvrdili i jučer objavljeni podaci o padu građevinskih dozvola i započetih gradnji kuća na rekordno niske razine. Broj započetih gradnji kuća pao je u siječnju za 16,8 posto, a broj građevinskih dozvola za 4,8 posto.

Zbog toga Obamino predstavljanje novog plana, vrijednog 75 milijardi dolara, za subvencioniranje hipotekarnih kredita kako bi se spriječile ovrhe nad kućama građana koji ne mogu više otplaćivati kreditne rate nije ohrabrilo ulagače.

Stoga je među najvećim gubitnicima jučer bio građevinski sektor, pri čemu je Dow Jones indeks tog sektora pao 5 posto. (hina/metro-portal)

19.02.2009. 15:17:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh