« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
OTKLONJENI STRAHOVI

Tržište mirnije, ali još uvijek oprezno

Crobex indeks jučer je porastao 1,82 posto, a redovni promet je dosegao 33 milijuna kuna.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Crobex

,

zagrebačka burza

,

dionice

,

HNB

,

burze

,

Željko Rohatinski

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, nešto mirnije nego prethodnih dana jer je guverner HNB-a Željko Rohatinski svojim jučerašnjim nastupom malo smirio tržište.

Od devet analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih petoro danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa, troje porast, a jedan pad.

Crobex indeks jučer je porastao 1,82 posto, na 1.511 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 33 milijuna kuna.

Jučer je na konferenciji za novinare guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski istaknuo važnost stabilnosti tečaja kune, koji je posljednjih tjedana bio pod snažnim pritiskom, pa je tečaj eura na tečajnici HNB-a jučer dosegnuo 7,47 kuna, najvišu razinu u gotovo četiri godine.

"Rohatinski je jučer smirujuće djelovao na tržište, otklonio je strahovanja od deprecijacijskih pritisaka, pa su ulagači pozitivno reagirali. No, ne očekujem da je to točka preokreta na tržištu, jer je pred nama još dug put. Treba vidjeti kako će proći turistička sezona, hoće li država uspjeti refinancirati svoje obveze, hoće li se zaustaviti rast nezaposlenosti, a tu je još puno otvorenih pitanja", kaže Zvonimir Marić, član Uprave K.D. Asset Managementa.

Daljnja kretanja burzovnog indeksa ponajviše će ovisiti o budućim makroekonomskim podacima. Oprez vlada i na svjetskim tržištima

Na Wall Streetu su jučer vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer novi plan vlade Baracka Obame za suzbijanje krize na tržištu nekretnina nije uspio ohrabriti ulagače, zabrinute zbog novih naznaka jačanja recesije.

Slična je situacija jutros vladala i na azijskim burzama.

Marić danas ne očekuje poboljšanje likvidnosti na Zagrebačkoj burzi.

"Zbog nesigurnosti diljem svijeta, ne možemo očekivati strane ulagače na našem tržištu, pa sve ovisi o domaćoj potražnji. A mirovinski su fondovi na oprezu otkako je vlada najavila izmjene zakona o mirovinskoj štednji. A uz nizak promet, na burzi je moguć i rast i pad cijena dionica. Ipak, ne očekujem veće oscilacije indeksa", kaže Marić.

Jučer objavljeni podatak o rastu inflacije u siječnju na 3,4 posto prilično ga je iznenadio.

"To je udar na kućni budžet, no moguće je da je to samo sezonska anomalija. Naime, u recesiji se ne bismo trebali brinuti o inflaciji, s obzirom da u tim razdobljima raste nezaposlenost, te padaju potrošnja i potražnja", zaključuje Marić. (hina/metro-portal)

19.02.2009. 13:30:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh