« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
SIGURNOST NA 1. MJESTU

Skeneri za cijelo tijelo uskoro u svim britanskim zračnim lukama

Premijer Gordon Bown rekao je da Al-Kaida rabi nove oblike oružja pa je potrebno reagirati na odgovarajući način

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Gordon Brown

,

terorizam

,

Al-Kaida

,

skener

,

zračna luka

Britanske zračne luke postupno će se opremiti skenerima za cijelo tijelo radi jače sigurnosne kontrole, nakon neuspjelog terorističkog napada 25. prosinca na letu za Sjedinjene Države, rekao je u nedjelju premijer Gordon Brown.

"Znamo da Al-Kaida rabi nove oblike oružja i na to moramo odgovoriti na odgovarajući način", rekao je premijer u razgovoru za postaju BBC1. "Postoji nova vrsta eksploziva koju obični uređaji ne prepoznaju. Moramo ići dalje..., BAA (operater većine britanskih luka) već je naručio skenere", dodao je.

Mladi Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, koji je na Božić pokušao aktivirati eksploziv u američkom putničkom zrakoplovu koji se pripremao za slijetanje u Detroitu, prošao je na kontroli sakrivši eksploziv u donje rublje. Priznao je da ga je u Jemenu uvježbavala mreža Al-Kaida, kako pišu američki mediji. "Sada, kada je vlada dala zeleno svjetlo, skenere za cijelo tijelo postavit ćemo čim prije bude moguće", rekla je glasnogovornica operatera BAA-e.

"Mislimo da povezivanjem tehnologije, obavještajnog djelovanja i analize ponašanja putnika možemo pridonijeti boljem sprječavanju terorističke prijetnje u zračnom sektoru, koja je nepredvidljiva i mijenja se", kazala je. Nizozemske vlasti su u srijedu najavile da će za tri tjedna u amsterdamskoj zračnoj luci Schipholu uvesti skenere za cijelo tijelo na svim letovima za SAD. Nigerija se također obvezala da će svoje zračne luke opremiti skenerima. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 18:02:26
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.01.2010. 19:01
    a malo je poznato da ti skeneri svojim zračenjem vjerojatno oštećuju DNK, guglaj: how terahertz waves tear apart DNA ... pa se vi skenirajte :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh