« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VRATIJA SE IVE

Svjetski mediji raspisali se o Sanaderu

Agencije poput Reutersa, AFP-a, dpa-e te APA-e sa velikim su zanimanjem pratiel zbivanja u Hrvatskoj nakon šokantnog povratka bivšeg premijera Ive Sanadera

(Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

mediji

,

Reuters

,

agencija APA

,

agencija dpa

Značajne strane novinske agencije objavile su u nedjelju izvješća o tiskovnoj konferenciji Ive Sanadera u sjedištu HDZ-a u Zagrebu i u njima naglasile da se bivši hrvatski premijer vraća u politku.

Britanski Reuters u uvodu ističe Sanaderove riječi kako je njegova ostavka na dužnost premijera prije pola godine bila pogreška i prenosi kako mu je glavni motiv za povratak povijesno loš rezultat kandidata HDZ-a na predsjedničkim izborima.

Agencija dodaje kako Sanader nije podrobno objasnio hoće li njegov politički povratak biti fokusiran samo na vladajuću stranku, čiji je počasni predsjednik, ili mu ambicije sežu dalje od toga. Dodaje se kako je dao naznačiti da će aktivirati svoj zastupnički mandat poslije 15. siječnja. Reuters također prenosi riječi neovisnog političkog analitičara Anđelka Milardovića kako bi Sanaderov povratak mogao produbiti neslaganja unutar frakcija vladajuće stranke.

Francuski AFP naglašava da je bivši premijer žestoko kritizirao rezultat svoje stranke na predsjedničkim izborima i njezino "slabo" vođenje. Agencija potom objašnjava kako je Sanadera nakon povlačenja s mjestu premijere i predsjednika stranke naslijedila njegova najbliža suradnica Jadranaka Kosor i prenosi njegove riječi da će "aktivirati svoju ulogu počasnog predsjednika stranke, sa svim pravima i obavezama koja mu iz nje pripadaju". AFP je također objavio da Sanader svoj odlazak iz politike smatra pogreškom i da je preuzeo dio odgovornost za slab rezultat stranačkog kandidata u prvom krugu izbora.

Njemačka dpa, prenoseći najznačajnije dijelove Sanaderove konferencije, komentira kako bi njegov povratak na političku pozornicu mogao ugroziti vladu Jadranke Kosor i dovesti do novih izbora jer su dvije manjinske stranke vladajuće koalicije najavile njezino napuštanje u slučaju Sanaderova aktiviranja. Agencija prenosi i kako je Sanader objasnio da je napustio dužnost prije šest mjeseci jer nije želio ustupiti hrvatski teritorij Sloveniji.

Austrijska APA u svom je izvješću naglasila kako je Sanader opovrgao bilo kakvu upletenost u aferu s Hypo-Alpe-Adria bankom i naglasio kako njegov povratak nema nikakve veze s tim slučajem. "Da ima nešto u tim aferama, zar mislite da bih napustio najmoćniji položaj u državi", prenosi APA Sanaderov odgovor na novinarsko pitanje.

Slovenska agencija STA također je izvijestila o Sanaderovoj tiskovnoj konferenciji, pozivajući se na hrvatske medije. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 18:41:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh