« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
PRIJETNJE

Sjeverna Koreja tvrdi da će na sankcije odgovoriti vojskom

Svaki pokušaj izolacije od strane međunarodne zajednice Pjongjang će smatrati vojnim činom podložnom istovjetnom odgovoru.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Sjeverna Koreja

,

sankcije

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

prijetnja ratom

Nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jučer pooštrilo sankcije kao odgovor na sjevernokorejski nuklearni pokus 25. svibnja, Pjongjang je u subotu odgovorio da će započeti proces obogaćivanja urana te najavila i kako će koristiti plutonij u vojne svrhe.

Radi se o prvom službenom odgovoru Pjongjanga nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno prihvatilo proširenje sankcija.

Rezolucija o sankcijama zabranjuje svaki izvoz oružja iz Sjeverne Koreje i gotovo sav uvoz oružja u zemlju, te ovlašćuje države članice UN-a da provjeravaju sav teret u pomorskom, zračnom i kopnenom transportu za Sjevernu Koreju te od njih traži da zaplijene i unište svu robu kojom se krše sankcije.

Kina i Rusija, koje u prošlosti nisu bile sklone podržati kazne Sjevernoj Koreji, također su podržale rezoluciju pripremljenu od strane SAD-a, a koja je po međunarodnom pravu obvezujuća.

Glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavio je da će Pjongjang na rezoluciju Vijeća sigurnosti odgovoriti upotrebom plutonija u vojne svrhe i započinjanjem procesa obogaćivanja urana, prenosi službena agencija KCNA. Najavljeno je i kako će se svaki pokušaj izolacije Sjeverne Koreje smatrati vojnim činom i biti podložan odgovoru iste vrste.

Izvor: Hina

13.06.2009. 16:43:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh