« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SKUPINA G8:

Svjetsko gospodarstvo pokazuje znakove oporavka

Hitno ukidanje stimulativnih mjera nije potrebno, a ministri financija G8 kažu i da su spremni uvesti sankcije Sjevernoj Koreji i Iranu

(Corbis)
Više o

globalna kriza

,

oporavak burzi

,

G8

,

gospodarska kriza

,

finacijska kriza

Ministri financija skupine zemalja G8 danas su ocijenili da je svjetsko gospodarstvo počelo pokazivati znake stabilnosti, te kako treba početi s pripremama za prestanak izvanrednih stimulativnih mjera poduzetih za lakši prolazak kroz financijsku i gospodarsku krizu.

Agencija dpa piše kako "ima znakova stabilizacije u našim gospodarstvima, uključujući i oporavak burza, poboljšanje poslovnog i potrošačkog povjerenja", ali i dodaje da je situacija i dalje neizvjesna te da postoje znatni rizici pa treba poduzeti dodatne korake da se stabilizacija učvrsti i "globalno gospodarstvo postavi na put stabilnog i održivog rasta".

U završnom dokumentu dvodnevnog ministarskog skupa u talijanskom Lecceu nije zatraženo hitno ukidanje stimulativnih mjera pa agencije ocjenjuju da je to znak kako oporavak još nije siguran.

Uz to ministri su, kako javlja Reuters, spremni poduzeti financijske korake protiv Sjeverne Koreje, a podupiru i mjere protiv Irana.

"Spremni smo na djelotvornu i pravodobnu primjenu financijskih mjera protiv Sjeverne Koreje kako je rečeno... U rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda broj 1874", rekli su ministri u izjavi nakon sastanka.

Izvor: Hina

13.06.2009. 16:49:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh