« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
JEDINI ODGOVOR KOJI ZNAJU

Sjeverna Koreja prijeti ratom u slučaju odmazde za potonuće Cheonana

Južnokorejski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu kako je "očito" da je Sjeverna Koreja odgovorna za potonuće južnokorejskog ratnog broda u ožujku i pogibiju 46 mornara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

rat

,

cheonan

Sjeverna Koreja je u četvrtak priopćila da je južnokorejska vlada lažirala dokaze o potonuću svog ratnog broda kako bi izazivala, a svaki pokušaj odmazde će, ističe se u priopćenju, rezultirati "sveopćim ratom", javljaju agencije.

"Ako južnokorejski neprijatelji posegnu za osvetom ili nekom drugom kaznom, poput sankcija, odgovorit ćemo na to sveopćim ratom", poručio je pukovnik sjevernokorejske mornarice Pak In Ho čije riječi prenosi AP.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu kako je "očito" da je Sjeverna Koreja odgovorna za potonuće južnokorejskog ratnog broda u ožujku i pogibiju 46 mornara, ustvrdivši da postoji dovoljno dokaza da se njegova zemlja obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

Međunarodni stručnjaci zaduženi za istragu potonuća ratnog broda Cheonana otkrili su komad torpeda sa serijskim brojem upisanim na sjevernokorejski način, objavili su južnokorejski mediji. Brod je potonuo 26. ožujka u vodama otoka Baengnyeong, blizu morske granice sa Sjevernom Korejom, nakon tajanstvene eksplozije koja ga je prepolovila, podsjeća Reuters.

"Očito je da je Sjeverna Koreja odgovorna i raspolažemo s dovoljno dokaza da se obratimo Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je novinarima šef južnokorejski ministar vanjskih poslova Yu Myung-Hwan, dodavši da su o rezultatima istrage već informirane stalne članice Vijeća sigurnosti.

Japanski premijer je kazao da će poduprijeti Južnu Koreju oko rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje. Yukio Hatoyama je otišao i korak dalje, poručivši da će i od Kine zatražiti da zauzme "čvrsti stav" po tom pitanju.

20.05.2010. 22:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh