« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SUĐENJA

Biskup svjedoči protiv svećenika

Val suđenja svećenicima koji su optuženi za pedofiliju sve je veći, a zahvatio je i Italiju

pedofilija suđenje svećenik crkva
pedofilija suđenje svećenik crkva (Getty Images)
Više o

biskup

,

pedofilija

,

Katolička crkva

,

suđenje

,

svećenik

U Italiji je jedan biskup dobio u četvrtak poziv da svjedoči na sudu i da opravda svoje ponašanje u sudskom postupku koji se na rimskom sudu vodi protiv 56-godišnjeg svećenika optuženog da je spolno zlostavljao djecu dok je bio u njegovoj ovlasti.

Mons. Gino Reali, biskup u rimskom predgrađu Porto-Santa Rufina, rekao je da je optuženik, don Ruggero Conti, koji je uhićen u lipnju 2008., u rujnu 2006. opovrgnuo glasine da je imao "neprilične odnose s djecom".

"Za mene su izjave (u kojima se sumnjiči don Ruggera) bile nepouzdane i nisam u njih povjerovao", rekao je. "Mislio sam da su rezultat osvete" zlonamjernih ljudi, dodao je.

No u studenome 2006., mladić po imenu Marco Zazza rekao mu je da ga je šest-sedam godina prije toga, na jednom izletu, don Ruggero zagrlio i dirao ga. Biskup mu je rekao neka ga prijavi policiji, ali Zazza nije htio, jer se bojao reakcije roditelja.

U prosincu 2006. drugi mladić, Marco Facinelli (23) ispričao je monsignoru da ga je desetak godina prije toga svećenik spolno zlostavljao.

"Vidio sam da je bio iskren i rekao mu neka sve to napiše i prijavi policiji", rekao je. No mladić nije prijavio kazneno djelo jer "nije htio da roditelji doznaju za to".

Biskup je osnovao biskupijski sud koji je trebao suditi u tom predmetu, ali nikad nije počeo s radom jer Facinelli nije došao na raspravu.

Državni tužitelj je, začuđen biskupovom pasivnošću, upitao mons. Realija: "I nakon svega, nije vam palo na pamet da bi i drugi malodobnici mogli biti žrtve?"

"Nisam imao drugih informacija sve dok don Ruggero nije uhićen" u lipnju 2008., rekao je biskup koji se opravdavao i brojnim poslovnim obvezama u "velikoj biskupiji sa 500.000 stanovnika, 55 župa i stotinjak svećenika".

Branjenikov odvjetnik Nino Marazitta zatražio je biskupovo kažnjavanje zbog prikrivanja počinitelja kaznenog djela.

Iduća rasprava zakazana je za 15. lipnja.

21.05.2010. 07:08:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh