« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
KABOOM

Sjeverna Koreja prijeti jačanjem nuklearnog programa

Južna Koreja je nedavno priopćila da je Pjongjang tehnički spreman za novi nuklearni test

Sjeverna Koreja i dalje prijeti
Sjeverna Koreja i dalje prijeti (Arhiva)
Više o

Sjeverna Koreja

,

nuklearni program

,

sankcije

,

Vijeće sigurnosti UN-a

Sjeverna je Koreja u srijedu zaprijetila da će ojačati svoj nuklearni program pošto je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo lansiranje njezine rakete u prosincu. "Poduzet ćemo mjere da osnažimo naše vojne obrambene kapacitete, uključujući i sredstva nuklearnog odvraćanja", objavilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Vijeće sigurnosti je nešto ranije jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u prosincu. Iako rezolucijom, kojoj se priklonila i tradicionalna sjevernokorejska saveznica Kina, nisu uvedene nove sankcije Sjevernoj Koreji nego su samo nešto proširene već postojeće, diplomati je smatraju velikim diplomatskim udarcem za tu zemlju.

U rezoluciji se osuđuju sjevernokorejska kršenja prethodnih rezolucija, kojima su Pjongjangu zabranjeni nuklearni i testovi balističkih projektila te uvoz tehnologije za te programe. U dokumentu Vijeće sigurnosti izražava svoju odlučnost da poduzme akciju u slučaju eventualnog sljedećeg lansiranja sjevernokorejske rakete ili nuklearnog testa.

Pjongjang je u svojoj brzoj reakciji, osim najave da će pojačati vojne kapacitete, poručio da neće sudjelovati u šesterostranim pregovorima u denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Ti razgovori u kojima su sudjelovali Sjeverna i Južna Koreja, Japan, Rusija, Kina i Sjedinjene Države ionako su zamrznuti od 2008. godine.

Južna Koreja je nedavno priopćila da je Pjongjang tehnički spreman za novi nuklearni test i da satelitske snimke pokazuju da aktivno radi na svojim nuklearnim postrojenjima.

23.01.2013. 11:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh