« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
WTF?!

Sjeverna Koreja opet bulazni o općem ratu

Kim Jong-un i njegova ekipica s velikim šapkama svako malo se javljaju s katastrofičnim pričama, ali i dalje ne rade apsolutno ništa opasno

Kim Jong-un više ne plaši nikoga
Kim Jong-un više ne plaši nikoga (Arhiva)
Više o

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-un

,

prijetnje

,

nuklearni rat

Povjerenstvo za nacionalnu obranu Sjevera (NDC) kojim predsjeda vođa sjevernokorejskog režima Kim Jong-Un, gotovo otvoreno prijeti udarima na Sjedinjene Države u priopćenju njima upućenom i poziva Washington da prekine svoju neprijateljsku politiku prema Sjeveru ako želi mir na Korejskom poluotoku i na 'američkom tlu'.

SAD 'mora znati da ćemo udarima odgovoriti na provokacije i da će one izazvati sveopći rat u konačnom sukobu s SAD-om', rekao je glasnogovornik NDC-a, a prenijela je službena agencija KCNA.

SAD, Južna Koreja i Japan počeli su u četvrtak pomorske vojne manevre, usprkos upozorenjima Sjeverne Koreje koja je predvidjela 'katastrofu'.

Vojne vježbe se održavaju u blizini južne obale Korejskog poluotoka i trebaju trajati dva dana. U njima sudjeluje nuklearni nosač zrakoplova George Washington.

Pyongyang je pak u subotu nazvao 'nedopustivim prijezirom' zahtjev Washingtona da Sjever pokaže spremnost na prekid svog nuklearnog programa, kao uvjet za početak ozbiljnih bilateralnih pregovora.

Pyongyang već niz godina opetuje da želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka i da mu razvoj nuklearnog arsenala služi samo da bi se zaštitio od američkih oružanih snaga koje povremeno šalju svoje brodove na atomski pogon i zrakoplove koji mogu nositi nuklearne bojne glave.

Sjeverna Koreja je u veljači izvela treći podzemni nuklearni pokus, usprkos rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti, potičući napetost i strah od mogućeg vojnog sukoba.

Pyongyang je u prosincu prošle godine ispalio i raketu koja je, po ocjeni Washingtona, zapravo bila prikriveni balistički raketni pokus.

13.10.2013. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh