« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
IVO JOSIPOVIĆ

Hrvatska neće ucjenjivati Srbiju

Ivo Josipović izjavio je u intervjuu za nedjeljni broj beogradske "Politike" da međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nisu odlučujuće za bilateralne odnose dviju zemalja

Josipović poslao pomirljive poruke
Josipović poslao pomirljive poruke (Arhiva)
Više o

Srbija

,

Hrvatska

,

odnosi

,

Ivo Josipović

,

tužbe za genocid

Odluka o tome je na Vladama. Za nju treba imati i motiva i hrabrosti. Vrijeme ide. Važan je faktor i strah politike kako će javnost reagirati na povlačenje tužbi ili na neke uvjete koji bi se za to morali ostvariti. Ali ne mislim da su te tužbe odlučujuće za naše odnose", rekao je Josipović u intervjuu iz kojeg dijelove prenose srbijanske novinske agencije Beta i Tanjug.

"Postupak u Haagu završit će se ovako ili onako, a život i potreba suradnje ići će dalje. Zapravo, s velikom sigurnošću bih mogao reći kako će se završiti postupak u Haagu, ali mi funkcija ne dopušta da to javno kažem", ustvrdio je Josipović.

Hrvatski predsjednik, koji bi iduće nedjelje trebao doputovati u službenu posjetu Beogradu i sastati se sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, rekao je da se ulaskom Hrvatske u EU u suštinskom smislu u odnosima sa Srbijom ništa nije promijenilo, osim što će Hrvatska kao članica EU imati više mogućnosti pomoći zemljama regije, pa i Srbiji.

Hrvatska i Srbija i dalje su u svojim bilateralnim odnosima usmjerene na rješavanje problema koji su ostali iz vremena rata i raspada bivše države, ali i otvaranju stalno novih mogućnosti za suradnju, ocijenio je.

Najave da će Hrvatska biti saveznik na europskom putu Srbije nisu samo prigodne izjave iz Zagreba, rekao je, jer nema razloga ni potrebe da se itko u Zagrebu služi time. "Naša je suverena procjena da je članstvo svih zemalja regije u EU prije svega i naš interes. A što se tiče rješavanja otvorenih pitanja na ravnopravnoj osnovi, Hrvatska se sigurno neće služiti ucjenama da bi došla do nekog neprimjerenog cilja", kazao je Josipović.

"Kada je riječ o odnosima s novom vlašću u Srbiji, mogu reći da su svi započeti poslovi i kontakti nastavljeni, neovisno od 'šumova' zbog pojedinih izjava. Sada bih rekao, došlo je vrijeme za nove korake. Predsjednik Nikolić i ja ih možemo podstaknuti", naglasio je Josipović.

Odgovarajući na primjedbe da za operacije "Oluja" i "Bljesak" nije izrečena nijedna pravomoćna presuda za zločine nad Srbima, Josipović je napomenuo da je presuda bilo, a njihove su kvalifikacije različite.

"Razumijem frustraciju svakoga čiji je član obitelji, prijatelj ili sunarodnjak stradao u zločinu, a da počinitelj nije kažnjen. Uostalom, prvi sam političar Hrvat koji je obišao grobove srpskih civila stradalih za vrijeme rata u Hrvatskoj", rekao je Josipović. 

13.10.2013. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh