Sjajna salata s grožđem i feta sirom
Sjemenke grožđa treba pažljivo sažvakati jer se u njima nalazi aktivna tvar koja djeluje na smanjenje kolesterola
Grožđe je na svim štandovima i policama trgovina, a ovo vrijedno voće treba iskoristiti dok ga ima svježeg i dostupnog, pa da vidimo koje sve koristi ima za zdravlje.
Grožđe je odličan izvor vitamina C, fosforne kiseline, svih vitamina B ( osim B12) koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljnu utječu na živčani sustav. Bobice grožđa sadrže magnezij, mangan i kalij.
Grožđe je visokovrijedan izvor fitokemikalija bioflavonioida koji štiti stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Nefermentirani sok grožđa, koji se upotrebljavao još u doba starih Rimljana, koristi se za pripremu jedne od svjetski najpoznatijih vrsta senfa , one iz Dijona.
Najpoznatiji proizvod dobiven iz grožđa je vino koje u umjerenim količinama može utjecati na smanjenje rizika od srčanih bolesti. Grožđe je idealno za jesenske dijete. Ubrzava protok mokraće kroz bubrege, mjehur i mokraćne kanale.
Djeluje kao prirodni tonik organizma, a uz to je izrazito hranjiva namirnica. Sjemenke treba pažljivo sažvakati jer se u njima nalazi aktivna tvar koja djeluje na smanjenje kolesterola.
Salata s crvenim grožđem i feta sirom
Sastojci :
1 glavica mlade zelene salate
1 srednja breskva
šaka grožđa, prepolovljenih bobica
2 žlice mekog kozjeg sira
2 žlice octa
1 veća stabiljka celera
začini po želji
Priprema:
Salatu operite i stavite u veliku zdjelu. Celer, breskvu i grožđe narežite te pomiješajte sa salatom. Na vrh dodajte sir, ocat i začine. Servirajte odmah kao lagani objed ili osvježavajuću salatu
Novi komentar