« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KREMLJ:

Širenje NATO-a prijetnja je nacionalnoj sigurnosti

Nova ruska vojna doktrina definira širenje NATO-a na istočnu Europu kao prijetnju, a u slučaju ugroženosti Rusije opravdana je upotreba nuklearnog oružja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

NATO

,

Dmitrij Medvedev

,

nuklearno oružje

,

NATO širenje

,

SAD Rusija

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odobrio je u petak novu vojnu doktrinu po kojoj je širenje NATO-a prijetnja nacionalnoj sigurnosti i koja potvrđuje da je upotreba nuklearnog oružja opravdana u slučaju ugroženosti opstanka Rusije.

Doktrina definira širenje NATO-a na istočnu Europu i američke planove za postavljanje proturaketnog štita kao ugroze nacionalnoj sigurnosti, iako ističe da je vjerojatnost nuklearnog sukoba mala.

Dok ruskim konvencionalnim snagama nedostaje moderna oprema i prolazi kroz bolne reforme s ciljem profesionalizacije vojske, Moskva se oslanja na svoj nuklearni arsenal, stoji u dokumentu objavljenom na internetskim stranicama Kremlja.

Ipak, nove smjernice ne uključuju prošlogodišnju ideju šefa Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaja Petruševa o uporabi nuklearnog oružja u regionalnim sukobima.

U doktrini se ističe da je jedna od "glavnih vanjskih prijetnji" širenje NATO-a na istok prema ruskim granicama, kao i širenje oružja za masovno uništenje te države koje posjeduju nuklearno naoružanje. Taj strateški dokument objavljen je u vrijeme dok Rusija i SAD nastavljaju pregovore o novom bilateralnom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja.

Zabrinutost zbog raketnog štita u Rumunjskoj

Osim objave ovog dokumenta, rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u petak zabrinutost nakon najave da će Rumunjska prihvatiti elemente budućeg američkog proturaketnog štita.

"To je ozbiljno pitanje i ozbiljno ćemo ga proučiti", navelo je ministarstvo u priopćenju.

U dokumentu se navodi da ih to pitanje zabrinjava i iziskuje objašnjenja, te da će ga postaviti u kontaktima s američkim i europskim partnerima.

Američki State Department je u četvrtak potvrdio najavu rumunjskog predsjednika Traiana Basesecua o raspoređivanju u Rumunjskoj presretača balističkih raketa do 2015. u sklopu plana američkog proturaketnog štita. Rusija je odbila prvi plan proturaketnog štita u Europi, razrađenog tijekom administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha, ocijenivši ga prijetnjom ruskoj sigurnosti.

Novi sustav, kojeg je predstavila administracija Baracka Obame nakon ponovne procjene iranske balističke prijetnje, trebao bi se suprostaviti raketama kratkog i srednjeg dometa. Novi pristup Moskva je dobro prihvatila. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 22:10:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh