« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NUKLEARNA POLITIKA

Njemačka optužuje Iran za sustavne opstrukcije

Optužbe za sustavne opstrukcije odnose se na iranski nuklearni program, iako je Ahmadinedžad izjavio da je Iran spreman na zamjenu uranija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

IAEA

,

Manučer Motaki

,

nuklearno oružje

,

Iran nuklearni program

,

Guido Westerwelle

,

uranij

,

sustavne opstrukcije

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u petak je tijekom susreta s iranskim kolegom Manučerom Motakijem optužio Iran za "sustavne opstrukcije" u vezi nuklearnog pitanja, prema priopćenju ministarstva.

Ministar je izrazio zabrinutosti međunarodne zajednice zbog sustavne opstrukcije koju Iran pokazuje prema zahtjevima Ujedinjenih naroda i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u pogledu svog nuklearnog programa i ona zahtijeva konkretne akcije, piše njemačko ministarstvo.

Westerwelle se sastao s Motakijem u sklopu 46. Konferencije o sigurnosti Muenchena koja je počela u petak i trajat će tri dana.

Iznenadno sudjelovanje iranskog ministra vanjskih poslova na konferenciji objavljeno je u petak ujutro. On bi se trebao tijekom večeri sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u utorak rekao da je njegova zemlja i dalje spremna zamijeniti dio svog slabo obogaćenog uranija (3,5 posto) za visoko obogaćeno gorivo (20 posto) za svoj istraživački reaktor u Teheranu.

Zapadne prijestolnice su oprezno reagirale na tu izjavu.

Šestorica (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) su počeli sredinom siječnja razgovore o postroženju međunarodnih sankcija Teheranu, čiju je nuklearnu politiku u studenom osudio IAEA. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 23:17:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh