« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
VK

SINGULARITY: prva hrvatska predstava u virtualnoj stvarnosti

Jeste li ikada upoznali androida? Ne, ne govorimo o Vašem pametnom telefonu, o Rachael iz Blade Runnera ili Dati i Sedmoj od Devet iz Zvjezdanih staza, nego o hrvatskoj predstavi Singularity .

Više o

predstava

,

Singularity

Šokantna 2020. donijela je lavinu promjena, ali i pitanja od kojih nam je svakom najvažnije "kako će izgledati budućnost?". Studenti Akademije dramske umjetnosti napisali su i izveli svoj odgovor, a u njemu po prvi put sudjelujete vi. Singularity je jedinstvena izvedba za jednu osobu čije se iskustvo neće moći usporediti s tuđim. A ni vlastitim ponavljanjem „spajanja" ni sami nećete dvaput biti jednako virtualizirani.

Singularity je umjetna inteligencija koja je razvila vlastitu svijest. Ljudi su pozvani spojiti se na matricu ili cloud ukoliko zadovolje određene kriterije. Pritom ih vode androidi - roboti identični ljudima - koji kroz razgovor i test s gledateljima-kandidatima propituju etičke dileme o granicama između prirodnog i umjetnog. Kandidati za Singularity vlastiti su proroci i suci jer daljnji razvoj izvedbe i iskustva ovisi o njihovim odgovorima čime su oni zajamčeno unikatni. Osim što predstavu direktno usmjeravaju odluke gledatelja-kandidata, o naravi i atmosferi interakcije ovisi i konačan ishod. Predstava granicu između biološke i umjetne inteligencije i stavlja se u poziciju umjetne. Sudionici se tako kreću fizičkim prostorima koji su digitalno mapirani ili, jednostavnim riječima, virtualno oblikovani na konačno zadovoljavajuć način. Realnost i virtualnost u savršenoj su sprezi gdje jedno nadopunjuje drugo.

Dok su dimenzije i svjetovi virtualnih stvarnosti vidljivo umjetni, virtualan prostor Singularityja neodvojiv je od realnog. Uz pomoć headseta iliti naočala za virtualnu stvarnost širimo fizički prostor izvedbe virtualnim sadržajima iz života naših androida umreženih u kolektivnu svijest - Singularity. Gledatelji se slobodnije kreću stvarnim i ‚umjetnim' dimenzijama, dodiruju objekte u virtualnoj stvarnosti i imaju istovremeni feedback iz one realne. Možda zvuči kao Borg, možda i postane Borg, ali upravo mi uvjetujemo krajnji ishod. Kako? Svakim našim sudjelovanjem u predstavi, matrica se ‚hrani' našim odlukama koje pohranjuje iste informacije koristi za daljni razvoj. Budućnost je ponovno u našim rukama. Ili računalnom učenju. Hm, neki kažu da ga već i živimo, ali da nismo svjesni simulacije...

Sve nas ovo može podsjetiti na puno pasivnije prošlogodišnje iskustvo gledanja prvog interaktivnog filma na Netflixu. Scenarijem filma Bandersnatch u realnom smo vremenu upravljali sami uz pomoć daljinskog upravljača koji je filmu prenosio naše odluke o njegovom razvoju. Varijacije su beskonačne jer izvedba upravo zbog ovakve interaktivnosti kazalište (perfomans) i gaming (videoigrice) umjetnom inteligencijom - Tinderom za ove dvije hedonističke ljudske aktivnosti.

Singularity kao pionirski umjetničko-tehnološki projekt mitologija je suvremenog, digitalnog doba. Tematizira budućnost simbioze čovjeka i tehnologije započetu još prethistorijskim spajanjem palca i kažiprsta.

Predstava Singularity je epidemiološki osigurana personaliziranim izvedbama. Sudjelovanje je besplatno uz obveznu prethodnu prijavu. Prijave na premijerne izvedbe vrše se putem e-maila vrsingularity2020@gmail.com. Singularity će se održati u Dvorani F22 (Frankopanska 22) 11., 12. i 13. studenog 2020. od 19 sati.  

13.11.2020. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh