« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PREOPSEŽAN POSAO

Sindikat Preporod traži produženje roka za odabir udžbenika

Riječ je o prekratkom razdoblju za posao koji je iznimno opsežan, poručili su iz Preporoda napomenuvši kako je i najavljeni pad cijena udžbenika nedovoljan

(Vedran Đulić/Cropix)
Više o

sindikat Preporod

,

Željko Stipić

,

udžbenici

Sindikat zaposlenika u hrvatskome školstvu "Preporod" danas je od prosvjetnih vlasti javno zatražio da se prvobitni rok do 15. ožujka ove godine za odabir udžbenika za iduću školsku godinu produži do 25. ožujka ove godine.

Riječ je o iznimno opsežnom poslu pregledavanja sadržaja novih udžbenika, a rok je prekratak, rekao je na konferenciji za novinare u Splitu predsjednik "Preporoda" Željko Stipić i zatražio da se on produži.

Istaknuo je da su prosvjetne vlasti, na temelju nedavno donesenoga novog Zakona o udžbenicioma za osnovnu i srednju školu, nastavnicima odredile pet dana za odabir udžbenika za sljedeću školsku godinu.

Riječ je o prekratkom razdoblju za posao koji je, kada su u pitanju pojedini predmeti, iznimno opsežan, a nastavnici zbog radnih obveza udžbenike mogu pregledavati pretežito vikendom te bi se desetodnevnim produžavanjem roka, do 25. ožujka ove godine, dobila dva vikenda potrebna za taj posao, objasnio je Stipić.

Ustvrdio je kako novi zakon o udžbenicima neće pridonijeti tome da udžbenici za sljedeću školsku godinu roditeljima bitno smanje troškove.

"Smanjenje cijena udžbenika za 10 posto je kap u moru jer će, primjerice, udžbenik koji je stajao 100 kuna sada stajati 90 kuna", rekao je Stipić.

Po njegovim tvrdnjama, nakladnici su u protekle dvije godine 'toliko prenapuhali' cijene udžbenika da ih 10-postotno pojeftinjenje neće pogoditi, a roditeljima neće biti od pomoći.

Novim zakonom, istaknuo je Stipić, neće se smanjiti broj udžbenika, nego će se broj od 2690 povećati na 3020, čime se neće unaprijediti njihova kvaliteta. Dodao je kako je nužno donijeti podzakonski akt koji bi propisao novi udžbenički standard tako da se učenike oslobodi preopsežnih sadržaja i da im se olakša učenje.

Stipić upozorava na "basnoslovne zarade u udžbeničkom biznisu" iznoseći podataka da su u posljednjih desetak godina od roditelja i poreznih obveznika uzeto više od pola milijarde kuna "napuhivanjem cijena udžbenika". Stipić je pri tomu upozorio i na pojavu "napuhivanja udžbenika" tako da su za predmete koji se slušaju jedan školski sat na tjedan udžbenici bili dvostruko opsežniji, dakle i skuplje koštaju, od udžbenika za predmete koje se sluša više školskih sati na tjedan. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 15:45:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh