« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
12,6 MILIJARDI

Kosor i HUP najavili novi ciklus javnih investicija

VIDEO - Želimo pregršt novih inicijativa kako bi se do ljeta situacija preobrazila i kako bismo zaista vidjeli svjetlo, poručio je nakon sastanka Damir Kuštrak

(Bruno Konjević/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

HUP

,

javna poduzeća

,

javne investicije

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca da će javna poduzeća u ovoj godini investirati 12,6 milijardi kuna te da će dodatno iz proračuna biti financirani kapitalni projekti vrijedni približno dvije milijarde kuna.

Investicije se odnose na poduzeća kao što su Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske autoceste (HAC) te na gradnju škola, vrtića i drugih objekata, rekla je Kosor.

Kako je izvijestila, Vlada je dobila potporu HUP-a za jučerašnju odluku o ukidanju stope posebnog poreza na plaće i druge primitke od dva posto. Ocijenjeno je da je dobro što je Vlada najavila to ukidanje tri i pol mjeseca ranije kako bi se svi mogli pripremiti, dodala je.

Razgovaralo se i o mogućim izmjenama Zakona o radu usmjerenim ka očuvanju postojećih i lakšem otvaranju novih radnih mjesta.

Bilo je riječi i o rasterećenju gospodarstva od neporeznih nameta, kao što su naknade za slatkovodno ribnjačarstvo i promjene obračuna naknade za vode za gospodarstvo.

Do 15. svibnja Vlada će pripremiti izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu na tragu zahtjeva HUP-a, izvijestila je premijerka Kosor.

Jedna od tema bila je priprema novog razvojnog dokumenta, jer sadašnji "Strateški okvir za razvoj od 2006. do 2013. godine" traži osvježenja i izmjene, izvijestila je premijerka Kosor.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak rekao je da je Vlada zadnjih dana i tjedana donijela nekoliko dobrih odluka. Dodao je da HUP podržava Vladu u investicijskom ciklusu.

"Želimo pregršt novih inicijativa kako bi se do ljeta situacija preobrazila i kako bismo zaista vidjeli svjetlo", rekao je Kuštrak.

Upitana očekuje li potporu sindikata u potezima koje će Vlada povući u narednom razdoblju, premijerka Kosor odgovorila je kako je sigurna da će sindikati podržati jačanje poslodavaca u cilju otvaranja novih radnih mjesta te da u tome očekuje njihovu jednodušnu podršku.

Dodala je da se proračun neće povećavati kao ni proračunski deficit te da će Vlada donijeti još neke mjere kojima će smanjiti proračunsku potrošnju.

Upitana sprema li Vlada "plan B" za brodogradilišta ne uspije li privatizacija, odgovorila je da ne želi i ne može komentirati medijske napise koji nagađaju o takvom razvoju događaja, jer je u tijeku intenzivna komunikacija s Europskom komisijom. Od početka privatizacije jasno smo rekli kako želimo da ona uspije, a ako se to ne dogodi, moramo vidjeti što ćemo dalje, rekla je Kosor. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 16:03:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh