« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
USPON I PAD

Šimonović: Damir Polančec uhićen je zbog Podravke

Policija i USKOK nisu objavili zašto je Polančec uhićen, no ministar pravosuđa izjavio je kako je uhićenje povezano s nastavkom istrage u slučaju Podravka

(Nikola Wolf/Cropix/Podravski list )
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

Podravka

,

Ivan Šimonović

,

afera Spice

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec uhićen je zbog zlouporabe položaja i ovlasti povezanih s malverzacijama u koprivničkoj tvrtki Podravka u kojoj je 1992. i počeo svoju poslovnu karijeru.

Polančec je uhićen rano jutros u svojoj kući u Koprivnici. Očekuje se da će nakon ispitivanja u Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) do kraja dana biti doveden u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici.

Osim potvrde uhićenja, policija i USKOK nisu objavili zašto je Polančec uhićen, no ministar pravosuđa izjavio je kako je, po njegovim saznanjima, uhićenje povezano s nastavkom istrage u slučaju Podravka.

"Moja su saznanja da je slučaj vezan uz proširenje istrage za Podravku", rekao je Šimonović na konferenciji za novinare u svom ministarstvu.

"Mogu reći da se radi o slučaju visokog profila i izuzetno je važno izbjeći pritiske na pravosuđe, nitko ne može Državnom odvjetništvu govoriti koga smije, a koga ne smije procesuirati, niti sudu kako odlučivati", poručio je Šimonović.

Naglasio je kako u ovom i svim ostalim slučajevima treba poštivati načela pravne države - svi su jednaki pred zakonom, ali i nevini dok im se pravomoćnom presudom ne dokaže krivnja, a utvrdi li se osnovana sumnja, može im se odrediti pritvor te poduzimati istražne radnje.

Upitan što dalje slijedi u procesuiranju Polančeca, odgovorio je da o tome može tek načelno govoriti, odnosno da će se slučaj voditi po novim pravilima kaznenog postupka - ono što je nekada bilo zadržavanje (u policiji) sada je pritvor kojega može odrediti Državno odvjetništvo i može trajati najdulje 24 sata, i to ako postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela koje se vodi po službenoj dužnosti.

Slijedi istražni zatvor o kojemu odlučuje sud, a predlaže Državno odvjetništvo, a utvrdi li se osnovana sumnja te postoje li za to opravdani razlozi, dizanje optužnice i eventualni početak suđenja može čekati u pritvoru.

Neslužbeno se doznaje da su uz Polančeca osumnjičene još četiri osobe, a mediji nagađaju da je među njima i zagrebački odvjetnik Zoran Marković, direktor tvrtke Fima Ami registrirane na Malti na koju je varaždinska Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke. Jedan od njezinih suvlasnika je Milan Horvat koji je zbog navodnih malverzacija u Podravki u tzv. aferi Spice uhićen s još petoricom u antikorupcijskoj akciji Menadžer u listopadu prošle godine.

Po pisanju medija, odvjetnik Marković je sudjelovao u pregovorima oko upravljačkih prava u Ini koje je u ime hrvatske vlade s MOL-om vodio Polančec. Nagađa se da je u zamjenu za kontrolu upravljačkih prava OTP banka s 34 milijuna eura, koje je u njoj deponirao MOL, zatvorila kredit Merrill Lyncha kojim je varaždinska Fima kupila Podravkine dionice.

Transakcije i malverzacije

Odmah nakon uhićenja osumnjičenih da su se udružili u kriminalnu skupinu i zlouporabama položaja i ovlasti, to jest raznim novčanim transakcijama nezakonito pokušali Podravkinim novcem doći do većinskog paketa dionica te tvrtke, mediji su s tim malverzacijama, teškim 250 milijuna kuna, počeli povezivati i Polančeca. Devet dana kasnije on je dao neopozivu ostavku na dužnosti u vladi, ustvrdivši da je žrtva linča i najavio da neće koristiti imunitet saborskog zastupnika za obranu od optužbi. Tada je odbacio bilo kakvu umiješanost u aferu Spice, ustvrdivši kako Podravkine dionice nikad nisu kupovane za privatne interese.

Krajem siječnja USKOK je protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da je križevačkog poduzetnika Zvonka Belju poticao da sudjeluje u nezakonitom transferu novca u sklopu operacije Spice. Nekoliko dana kasnije osumnjičen je i zbog nezakonitog postavljanja rasvjete na nogometnom stadionu u svom rodnu selu Đelekovcu kod Koprivnice. Tereti ga se da je time za 10 milijuna kuna oštetio Podravku u kojoj je radio od 1992.

Pet godina kasnije postao je direktor jednog od odjela, a u ožujku 2000. ulazi u upravu Podravke iz koje u veljači 2005. odlazi u Vladu na poziv tadašnjega premijera Ive Sanadera. No, prema pisanju tiska, Polančec je i nakon toga imao velik utjecaj na poslovanje koprivničke prehrambene tvrtke.

Političku karijeru počeo je 2004., postavši predsjednik gradskog odbora HDZ-a Koprivnice. U veljači iduće godine imenovan je potpredsjednikom u vladi, a početkom 2008. u novoj vladi Ive Sanadera ponovno je imenovan potpredsjednikom vlade te ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva. Na tim je dužnostima bio i u vladi premijerke Jadranke Kosor sve do ostavke.

Proteklih mjeseci mediji su naveliko nagađali o Polančecovoj ulozi u aferi Spice koja je s vremenom poprimila i međunarodni karakter zbog sumnje da se operacija nezakonitog preuzimanja većinskog vlasništva Podravke odvijala raznoraznim transakcija i poslovnim odnosima u koje su navodno uključeni mađarski MOL i OTP banka te tvrtka Merrill Lyncha.

30.03.2010. 12:30:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh