« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RUĐER BOŠKOVIĆ

Predstavljen novi ciklotron vrijedan 7 milijuna eura

VIDEO - Premijerka Kosor otvorila je projekt Ruđer Medikol Ciklotron za proizvodnju radiofarmaceutika i znanstvena istraživanja

(Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

Institut Ruđer Bošković

,

Hrvoje Prpić

,

RMC

,

Ruđer Medikol Ciklotron

,

PET/CT

U sklopu Instituta Ruđer Bošković (IRB) predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas projekt Ruđer Medikol Ciklotron (RMC) za proizvodnju radiofarmaceutika potrebnih za rad PET/CT uređaja u Hrvatskoj i zemljama regije, koji će ujedno služiti i za znanstvena istraživanja stručnjaka IRB.

Projekt je rezultat suradnje IRB, Medikola d.o.o. i Ruđer Inovacija d.o.o s ciljem godišnje proizvodnje farmaceutika za 15 tisuća pregleda PET/CT uređajem u dijagnostici onkoloških bolesti. Time se, kako je rečeno, oni više neće uvoziti iz Italije i Austrije kao dosad, ali će se izvoziti u zemlje regije.

Tvrtka Medikol u projekt je uložila sedam milijuna eura u obnovu prostora i kupnju uređaja ciklotron, dok je Ministarstvo znanosti sudjelovalo s pola milijuna eura za uređenje laboratorija za znanstvena istraživanja.

Predsjednica Vlade ocijenila je da se radi o važnom projektu za Hrvatsku ali i za susjedne zemlje, čime se otvara i nova stranica u povijesti hrvatske medicine.

"Hrvatski stručnjaci još su jednom dokazali da znaju i mogu konkurirati europskima", kazala je Kosor dodavši kako će domaća proizvodnja izotopa utjecati na povećanje dostupnosti i učinka te dijagnostike kod pacijenata.

Predsjednik Uprave RMC Hrvoje Prpić rekao je da je Medikol trenutno ima dva PET/CT uređaja u Hrvatskoj - u Zagrebu i Splitu, a ove će godine biti pušten u rad i treći u Rijeci. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 13:17:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh