« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
JEZIVA STATISTIKA

Silovanje u braku nije kažnjivo u čak 127 zemalja svijeta

Izvješće UN-ove agencije za zaštitu žena pokazalo je iznimno porazne rezultate o stanju ženskih prava u svijetu

Fotografija vijesti
Više o

silovanje

,

brak

Posebna agencija Ujedinjenih naroda za prava žena, „UN žene", objavila je danas izvješće o stanju ženskih prava u državama članicama koji pokazuju vrlo porazne rezultate, javlja Hina. Silovanje u braku nije prepoznato kao kazneno djelo u čak 127 zemalja, trećina članica ograničava pravo na pobačaj, a žene zarađuju u prosjeku 10-30% manje nego muškarci, piše u izvješću.

Pravo ženama na pobačaj ograničuje se u 61 državi, navodi agencija kojoj predsjeda bivša čileanska predsjednica Michelle Bachelet.

"Unatoč veliku napretku u donošenju zakona, milijuni žena izloženi su u svome životu nasilju, općenito nasilju koje nad njima čini životni partner", stoji u izvješću naslovljenom "Napredak žena u svijetu".

Osim toga, "oko 600 milijuna žena u svijetu, a to znači više od polovice zaposlenih žena, obavlja poslove na radnim mjestima koja ne jamče sigurnost zaposlenja, a često rade poslove koji nisu zakonski regulirani".

"Prikrivanje zločina protiv žena težak je problem u svim regijama" svijeta, navodi agencija "UN žene".

U 57 država provedene studije o zločinima pokazuju da je prosječno 10 posto žena bilo žrtvom seksualnog nasilja, no samo njih 11 posto to je i prijavilo.

U studiji se ističe da se seksualno nasilje stoljećima koristilo kao ratno oružje.

"Seksualno nasilje čini se nad civilima u cilju svjesnog širenja zaraze virusom HIV i prisilne seobe stanovništva te općenito radi zastrašivanja cijelih zajednica", piše UN.

"Do sada je 186 zemalja u svijetu ratificiralo konvenciju o iskorjenjivanju svih oblika diskriminacije žena", piše u izvješću u kojem se nabrajaju i neki drugi pozitivni koraci. Danas 173 zemalja jamči plaćeni rodiljni dopust, 139 država ustavom jamči spolnu jednakost, a 125 država zakonski kažnjava nasilje u braku.

06.07.2011. 16:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh