« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
primamljiva kazališna pozivnica

Šest premijernih predstava u "Gavelli"

Među njima su i tri praizvedbe suvremenih hrvatskih tekstova, najavljeno je na konferenciji za novinare

(Davor Pongračić/ CROPIX)
Više o

Gavella

,

Balade Petrice Kerempuha

,

kazališne premijere

,

Henrik Ibsen

,

zagreb-info

,

umro Vanja Drach

Pojačanom produkcijom i neodustajanjem od tolikog broja premijernih naslova borimo se protiv recesije jer to je najbolji način da se kazalište suprotstavi stvarnosti, rekao je ravnatelj Darko Stazić. Prošle sezone imali smo pet premijera, i sa šezdesetak tisuća posjetitelja oko 80-postotnu popunjenost, dodao je.

Prva premijera, 1. listopada, bit će "Barbelo, o psima i djeci" Biljane Srbljanović, koja u režiji Paola Magellija prikazuje "svijet u kojem su svi mrtvi". U predstavi je trebao glumiti i Vanja Drach, bila je to njegova posljednja podjela, rekao je s tugom Magelli, izrazivši zahvalnost što je mogao raditi s njime.

Na Dracha je računala i ekipa predstave "Balade Petrice Kerempuha", u režiji Franke Perković, koja će se premijerno izvesti u prosincu. Iako je Krleža često postavljan i činio se potrošen, on je i danas "jezivo i gotovo banalno aktualan", istaknula je redateljica.

Za studeni se priprema praizvedba nagrađene drame "Alabama" Davora Špišića, čiji su junaci članovi tipične obitelji razorene surovostima poraća i kapitalizma. Redatelj Dario Harjaček rekao je da taj tekst o "autentičnoj hrvatskoj bijedi" govoreći o ljubavi i pomirenju prikazuje stvarnost punu mržnje.

Za razliku od "Alabame", dramski tekst "Dolina ruža" Ivana Vidića, koja će se praizvesti u travnju iduće godine, priča je o "autentičnom hrvatskom bogatstvu", rekao je Krešimir Dolenčić koji će je režirati. Glavni junak predstave je bogat, moćan i uspješan čovjek koji jednog dana odluči ostaviti sve i početi novi život.

Makedonski redatelj Aleksandar Popovski režirat će predstavu "Peer Gynt" Henrika Ibsena, koje se premijera očekuje u veljači iduće godine, i za koju je, putem video veze, rekao da izražava danas krajnje nužnu borbu za individualizam.

Posljednja praizvedba bit će, u svibnju iduće godine, "Reich na zemlji" Janka Rakoša, koji je sa skupinom glumaca osmislio predstavu koja bi na duhovit i tragikomičan način trebala dočarati nepoznate živote sedmorice vodećih nacista.

08.09.2009. 15:42:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh