« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
RADIKALNI POTEZI

Šešelju novo suđenje 22. veljače zbog otkrivanja identiteta 11 zaštićenih svjedoka

Šešelj je najavio da će tražiti oslobađanje po svim točkama optužnice tvrdeći da tužiteljstvo nije dokazalo nijedan njezin dio

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Vojislav Šešelj

,

optužnica

,

radikali

Novo suđenje vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za nepoštovanje Haaškog suda zbog toga što je u jednoj od svojih knjiga otkrio identitet 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva, održat će se 22. veljače ove godine u Haagu, objavio je Haaški sud, prenosi Hina.

Šešelj, kojem se pred Haaškim sudom sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, već ima jednu presudu za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka. On je u srpnju 2009. proglašen krivim za nepoštovanje suda i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije "namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća" i istaknulo da je potrebno "obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti ijedna druga osoba".

S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podići novu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. Šešelj je najavio da će za svjedoke obrane pozvati upravo tih 11 osoba kako bi dokazao da su oni sami otkrili svoj identitet. Šešelj je, inače, u pritvoru Haaškog suda od početka 2003. godine, a njegovo suđenje koje je počelo u studenome 2007. došlo je tek do polovice. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka i za ožujak je zakazana rasprava po članku 98 bis Pravila o postupku i dokazima koji omogućava obrani da nakon što tužitelji završe svoj dio dokaznog postupka zatraži odbacivanje dijelova ili čitave optužnice jer smatra da nisu dokazani.

Šešelj je najavio da će tražiti oslobađanje po svim točkama optužnice tvrdeći da tužiteljstvo nije dokazalo nijedan njezin dio, a sud mu je za argumentaciju odredio četiri sata. Iako je Šešelj na početku suđenja pozvao Haaški sud da ga osudi na najveću moguću kaznu s uvjerenjem da bi to osnažilo ideologiju srpskih radikala, sada smatra da bi njegovo oslobađanje bila jedina moguća odluka sudskog vijeća. Šešelj je na zadnjem proceduralnom ročištu održanom u siječnju ove godine poručio da ne samo da očekuje da će biti oslobođen svih točaka optužnice nego da će biti i financijski obeštećen zbog osam godina provedenih u pritvoru, štete koja je nanesena njegovu zdravlju kao i psihičke traume koju mu je postupak prouzročio.

"Patim iz dana u dan", požalio se sucima te dodao kako je u posljednjih osam godina i osiromašio što će dovesti u pitanje izvođenje dokaza njegove obrane, ukoliko Sud ne odluči podmiriti te troškove u punom iznosu. Šešelj je iskoristio i priliku da najavi da bi u slučaju uskraćivanja financijske pomoći za izvođenje dokaza obrane održao jedino završnu riječ u kojoj bi glavna poruka bila da mu je uskraćeno pravo na pravedno suđenje.

01.02.2011. 14:24:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Patriota
    02.02.2011. 09:37
    Cetnicki vojvoda Vojislav Seselj koliko god da je pametan toliko je i glup i nevaspitan. To sto je on iuzgovorio u sudnici Haskog tribunala u Hagu sucima, trebao bi da se stidi svaki posteni covwek, ali posto Seselj nije posten on se time ponosi. Reci sudcima da ce morati pojesti sva govna koja su izasrali je sramno za obicna coveka a ne intelektualca. Njegova politicka ideologija ce zavrsiti u Hagu a on nece izaci iz zatvora do svoje smrti. Granicama Karlobag, Ogulin Virovitica smije se vec i Tomislav Nikolic i Aleksandar Vucic Seseljevi donedavni najodaniji ljudi. Kako to onda misli Seselj da ce njegova ideologija postati besmrtna. Prava je steta za jednog takovog intelektualca da je izabrao krivi put koji ce ga stajati glave. Seselj je vec jednom osudjen za nepostovanje suda a sada ga ceka maksimalna kazna od 7 god. zatvora pa moze da dovede i cara Dusana da ga brani nece ga odbraniti. Njega mi nije zao ali zalim njegovu decu i zenu koji eto moraju da odrastaju bez ocje ljubavi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh