« Život
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
SEO

SEO - što sve trebate znati o njemu

Najvažnija stvar je, znači, biti vidljiv na tražilicama poput Binga ili Googlea... a tu ima cijeli niz stvari o kojima treba unaprijed dobro razmisliti

Na SEO treba raditi
Na SEO treba raditi (Freepik)
Više o

SEO

,

Search Engine Optimization

,

optimizacija

Search Engine Optimization ili SEO vjerojatno je najvažnija stvar kad se odlučite napraviti blog, web stranicu ili web shop - vidljivost je ključna, a to je u današnjem svijetu sve. Ili jeste ili niste, moglo bi se reći, jer ako vas tražilice ne mogu dovoljno visoko pronaći na njima, isto je kao i da vas nema.

Zapravo, radi se o optimizaciji stranica kako bi bile što vidljive i što više pozicionirane na vašim člancima/blogovima kako biste povećali organsku vidljivost svog sadržaja - a ovdje je važno istaknuti da se radi o neplaćenoj vidljivosti.

Jednostavnije rečeno, ako želite imati određene ključne riječi koje su vam važne i koje želite naglasiti kako bi bili vidljiviji, dat ćemo vam primjer - ako želite prodavati cipele online, važno vam je da vaši kupci dođu na vaše stranice, odaberu što žele i kupe. No, ako SEO nije kvalitetno napravljen, koliko god vi imali dobre cipele, ljudi ih neće kupovati.

Najvažnija stvar je, znači, biti vidljiv na tražilicama poput Binga ili Googlea... a tu ima cijeli niz stvari o kojima treba unaprijed dobro razmisliti. Naime, takve tražilice rangiraju sadržaj prema određenim kriterijima koji su više-manje dobr poznati svima.

Kad optimizirate svoje stranice prvo s tehničke strane, tu je dobro uzeti kvalitetne programere kako bi postavili stranice na pravi način. Nakon toga dolazi teži i zahtjevniji posao - pisanje ciljnog sadržaja koji će s ključnim riječima odraditi posao umjesto vas - rangirat će vas kao kvalitetan sadržaj i nećete više morati plaćati oglase.

Naime, plaćanje oglasa može vam napraviti određeni promet, no to je samo umjetno - kad prestanete plaćati oglase, i vaše stranice odlaze opet na 3, 5 ili 7 stranicu tražilice, što znači da više niste dovoljno vidljivi niti ćete imati povećan promet na stranicama.

SEO, s druge strane, u slučaju da je odrađen kako treba, pomaže vam da budete visoko rangirani za sve svoje bitne ključne riječi, što automatski znači da imate kvalitetan i organski promet.

Naravno, jedna stvar vam mora bit jasna - na internetu se ništa ne događa brzo - ako se želite dugoročno rangirati, trebate se pripremiti na činjenicu da vam treba određeno vrijeme kako bi se rezultati pojavili.

Stoga, ne klonite duhom, SEO se može naučiti baš kao i sve drugo, samo trebate biti uporni i raditi na njemu svakoga dana i uspjeh neće izostati.

29.05.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh