Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2022. 09:01:00
SEO

SEO - što sve trebate znati o njemu

Najvažnija stvar je, znači, biti vidljiv na tražilicama poput Binga ili Googlea... a tu ima cijeli niz stvari o kojima treba unaprijed dobro razmisliti

Na SEO treba raditi
Na SEO treba raditi (Freepik)

Search Engine Optimization ili SEO vjerojatno je najvažnija stvar kad se odlučite napraviti blog, web stranicu ili web shop - vidljivost je ključna, a to je u današnjem svijetu sve. Ili jeste ili niste, moglo bi se reći, jer ako vas tražilice ne mogu dovoljno visoko pronaći na njima, isto je kao i da vas nema.

Zapravo, radi se o optimizaciji stranica kako bi bile što vidljive i što više pozicionirane na vašim člancima/blogovima kako biste povećali organsku vidljivost svog sadržaja - a ovdje je važno istaknuti da se radi o neplaćenoj vidljivosti.

Jednostavnije rečeno, ako želite imati određene ključne riječi koje su vam važne i koje želite naglasiti kako bi bili vidljiviji, dat ćemo vam primjer - ako želite prodavati cipele online, važno vam je da vaši kupci dođu na vaše stranice, odaberu što žele i kupe. No, ako SEO nije kvalitetno napravljen, koliko god vi imali dobre cipele, ljudi ih neće kupovati.

Najvažnija stvar je, znači, biti vidljiv na tražilicama poput Binga ili Googlea... a tu ima cijeli niz stvari o kojima treba unaprijed dobro razmisliti. Naime, takve tražilice rangiraju sadržaj prema određenim kriterijima koji su više-manje dobr poznati svima.

Kad optimizirate svoje stranice prvo s tehničke strane, tu je dobro uzeti kvalitetne programere kako bi postavili stranice na pravi način. Nakon toga dolazi teži i zahtjevniji posao - pisanje ciljnog sadržaja koji će s ključnim riječima odraditi posao umjesto vas - rangirat će vas kao kvalitetan sadržaj i nećete više morati plaćati oglase.

Naime, plaćanje oglasa može vam napraviti određeni promet, no to je samo umjetno - kad prestanete plaćati oglase, i vaše stranice odlaze opet na 3, 5 ili 7 stranicu tražilice, što znači da više niste dovoljno vidljivi niti ćete imati povećan promet na stranicama.

SEO, s druge strane, u slučaju da je odrađen kako treba, pomaže vam da budete visoko rangirani za sve svoje bitne ključne riječi, što automatski znači da imate kvalitetan i organski promet.

Naravno, jedna stvar vam mora bit jasna - na internetu se ništa ne događa brzo - ako se želite dugoročno rangirati, trebate se pripremiti na činjenicu da vam treba određeno vrijeme kako bi se rezultati pojavili.

Stoga, ne klonite duhom, SEO se može naučiti baš kao i sve drugo, samo trebate biti uporni i raditi na njemu svakoga dana i uspjeh neće izostati.

29.05.2022. 09:01:00
http://metro-portal.hr/seo-sto-sve-trebate-znati-o-njemu/137967/