« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
VALBANDON

Seminar o trgovanju ljudima

Od 2002. do danas u RH je bilo 77 žrtava trgovanja ljudima koji su većinom bili stranci.

(Corbis)
Više o

MUP

,

HZZO

,

prostitucija

,

trgovanje ljudima

,

Crveni križ

,

Valbandon

,

Luka Mađerić

,

Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima

,

Protokol za identifikaciju

Dvadesetak predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskoga crvenog križa i drugih nevladinih organizacija okupilo se na dvodnevnom seminaru za članove mobilnih timova za pružanje prvih oblika pomoći i zaštite žrtava trgovanja ljudima koji je danas počeo u MUP-ovu obrazovnom centru u Valbandonu u blizini Pule.

Predstojnik Ureda za ljudska prava i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj Luka Mađerić predstavio je Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima podsjećajući da je Vlada u ožujku ove godine donijela zaključak kojim se prihvaća novi nacionalni strateški dokument u suzbijanju trgovanja ljudima.

Taj dokument, kako je rekao, nastavak je aktivnosti svih ovlaštenih institucija na tom području te je nadogradnja uspostavljenog sustava suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj.

"Od 2002. do danas imali smo 77 žrtava trgovanja ljudima, od čega su dvije trećine bile stranci. U 90 posto slučajeva žrtve su bile žene premda smo u posljednje vrijeme imali muškaraca žrtava trgovanja ljudima radi radne eksploatacije", rekao je novinarima poslije skupa Luka Mađerić i dodao da se prije uglavnom ljudima trgovalo radi seksualnog iskorištavanja.

Po njegovoj ocjeni, riječ je o vrlo sofisticiranim metodama vrbovanja, gdje se iskorištava ranjivost čovjeka kad je u besperspektivnoj situaciji u kojoj ne vidi izlaz iz krize pa mu se nude primamljivi poslovi, poput rada u turizmu te poslova u građevinarstvu.

"Tim osobama rad se ne plaća, oduzimaju im se dokumenti i mogućnost kontaktiranja s bližnjima. Na području Istarske županije i prošle smo godine imali jedan slučaj radne eksploatacije", rekao je Mađerić, dodajući da je trgovanje ljudima radi seksualne eksploatacije najprisutnije, tijekom turističke sezone.

Po njegovim riječima, lani je u Hrvatskoj izrečeno osam presuda, od kojih je upravo u Istri izrečena najstroža kazna kad je Županijski sud u Puli za kazneno djelo trgovanja ljudima 2002. godine počinitelju izrekao zatvorsku kaznu od osam godina.

Sudionicima seminara iznesena je danas i informacija o ulozi Ministarstva unutarnjih poslova u provedbi Protokola za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima.

Sustav suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, kako se danas čulo, temelji se na ljudsko-pravnom pristupu po kojemu su kroz organizirani program osigurani prvi oblici pomoći i zaštite novoidentificiranim žrtvama, privremeni smještaj u prihvatnim centrima, pravna, psihološka, medicinska i druga pomoć i zaštita te siguran smještaj i povratak. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 14:38:25
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    15.01.2010. 01:02
    katastrofa koliko su nekima ljudski život i sloboda nevazni danas :/
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh