« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
POVJERENSTVO ZAKLJUČILO:

Rončević nije kriv nego oklevetan

Saborsko povjerenstvo obranilo Ministra

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

HSS

,

Berislav Rončević

,

SDP

,

MORH

,

Europska komisija

,

Nenad Stazić

,

Andrija Hebrang

,

Krunoslav Markovinović

,

afera kamioni

,

kleveta

,

Emil Tomljanović

Većina u saborskom istražnom povjerenstvu danas je, bez nazočnosti oporbe, zaključila da je Ministarstvo obrane RH 2004. vojne kamione nabavilo u skladu sa zakonom, da u toj nabavci nije bilo korupcije, te da je tadašnji ministar Berislav Rončević oklevetan.

Petorica zastupnika HDZ-a i HSS-a danas su zasjedala bez oporbe, tumačeći da je riječ o nastavku sjednice započetoj prošloga tjedna, a koju je, kažu, predsjednik Povjerenstva Nenad Stazić (SDP) zaključio protuposlovnički.

"Zaključenje sjednice bilo je protivno Poslovniku, jer nije bio iscrpljen dnevni red. Ne može se predsjednik ustati usred rasprave i reći da je sjednica zaključena", objasnio je potpredsjednik Povjerenstva Emil Tomljanović (HDZ), na konferenciji za novinare nakon donošenja zaključaka.

Tajnik Povjerenstva Krunoslav Markovinović (HDZ) Stazića je optužio da želi opstruirati Povjerenstvo kako ne bi na vrijeme završilo s radom. "Htio je rad produljiti na cijelo ljeto, a već smo sa Stazićem tako proveli jedno divno, dugo toplo ljeto", kazao je.

Član Povjerenstva Andrija Hebrang (HDZ) tumači, pak, da "manjina nije mogla podnijeti istinu, pa je napustila rad Povjerenstva".

Hebrang je iznio zaključke većine u Povjerenstvu, po kojima je pozivni natječaj za kamione poništen u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, da je postupak morao biti tajan, jer je tako tražio Glavni stožer OS RH, stavljajući oznaku tajnosti na prvi dokument kojim je tražena nabavka, te da je neposredna pogodba također bila u skladu sa zakonom.

U zaključcima se ističe se da se u neposrednu pogodbu išlo zbog ispunjenja partnerskih ciljeva, a inspekcijski nadzor koji je proveo tadašnji v.d. glavnog inspektora obrane Jozo Miličević proglašava se nezakonitim.

Miličevićev zaključak da su vozila preplaćena gotovo za 15 milijuna kuna većina u Povjerenstvu tumači kao neupućenost, budući da je Miličević u svom svjedočenju priznao kazao kako nije pročitao Zakon o obrani.

Ističe se da je državna revizija utvrdila da u nabavci nije bilo nepravilnosti, a od nadležnih tijela traži da istraže "tko je godinama davao lažne optužujuće izjave o nabavi, konstruirao klevete i dezinformirao hrvatsku i europsku javnost".

Hebrang tumači da je time Hrvatskoj nanesena nemjerljiva šteta, no nije htio reći tko je širio klevete, jer, kaže, Povjerenstvo za to nema mandat.

U zaključcima stoji i kako su u tijeku vještačenja koja će utvrditi eventualne nepravilnosti u dijelu nabave koji se odnosi na tehničke karakteristike vozila, ali da "nalaz nikako ne može teretiti Rončevića, jer on nije imao nikakvih mogućnosti kontrole mišljenja o tehničkim karakteristikama koje je dobivao od za to osposobljenih stručnih službi".

Na pitanje nije li to pritisak na policiju, Hebrang je kazao kako to nije tako, jer je sada jasno da je riječ samo o izvidima tehničke prirode, a da je za tehničke karakteristike bio nadležan Glavni stožer, a ne MORH.

Prihvati li većina u Saboru takve zaključke, Hebrang je uvjeren da ni Europska komisija više neće postavljati pitanja o navodnoj korupciji u toj nabavci.

Markovinović je protumačio i da je istragu o nabavci kamiona tražila "ista ekipa kojoj nije bila sporna nabavka 680 vatrogasnih vozila godinu ranije, bez ikakve mogućnosti konkurencije".

SDP-ovce je optužio da su s prijedlogom osnivanja istražnog povjerenstva čekali dok ne istekne rok od četiri godine, koliko su državne institucije dužne čuvati dokumente.

"Očekivali su da dokumenata više neće biti, ali su se, na njihovu žalost, prevarili", rekao je Markovinović. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 15:00:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh