« Muškarci
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
MA DA?

Seksizam tjera muškarce u ludilo?

Promiskuitet, osjećaj nadmoći nad ženama, prezir homoseksualaca, zadržavanje emocionalne kontrole i pretjerano samopouzdanje pogubni su za muškarce

Tko misli drugačije ... griješi!
Tko misli drugačije ... griješi! (Arhiva)
Više o

muškarci

,

seksizam

,

mentalno zdravlje

Seksizam već odavno nije u modi, ne predstavlja poželjan model ponašanja i generalno se osuđuje, no i dalje ima velik broj muškaraca koji se tako ponašaju, ali kad bi znali ovo ... možda bi shvatili da grdno griješe.

Naime, muškarci koji se ponašaju kao promiskuitetni ženskaroši i vjeruju u mušku nadmoć nad ženama vjerojatnije će imati probleme s mentalnim zdravljem, pokazala je znanstvena studija.

Znanstvenici sa sveučilišta Bloomington u Indiani pronašli su vezu između seksističkog ponašanja i psihičkih problema poput depresije i sklonosti ovisnostima i rezultate objavili u časopisu Counseling Psychology koji izdaje američki savez psihologa.

"Neki od tih seksističkih obrazaca, poput ženskarenja i nadmoći nad ženama nisu samo društveni problem nego su i potencijalno loši za mentalno zdravlje", rekao je vodeći autor istraživanja Joel Wong, profesor psihologije na Blommingtonu.

Istraživanje je zapravo sinteza 70 studija kojima se proučavalo ponašanje 19 tisuća muškaraca u razdoblju duljem od deset godina. U to je bilo uključeno 11 obrazaca ponašanja koji se smatraju seksističkim, poput ženskarenja, promiskuiteta, nadmoći nad ženama, prezira prema homoseksualcima, zadržavanja emocionalne kontrole i pretjeranog samopouzdanja.

"Muškarci kojima je problem pitati za upute kada se izgube klasični su primjer ovog potonjeg", rekao je Wong.

Takvi će se muškarci također rjeđe obratiti psihijatrima ili psiholozima za pomoć, dodao je. 

18.12.2016. 15:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh