« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
ZAPAMTITE

Sedam smrtnih grijeha za probavu

Probavni sustav vrlo je složen i važno je da svaki njegov segment funkcionira da bi i probava u cijelosti radila bez problema

Pazite li što radite probavi?
Pazite li što radite probavi? (Arhiva)
Više o

probava

,

loše navike

Nutricionistica Cassandra Barns je za Daily Mail objasnila da je probavni sustav vrlo složen te da je važno da svaki njegov segment funkcionira da bi i probava u cijelosti radila bez problema. Međutim, čak i najsitnije promjene u prehrambenim navikama mogu pomoći ili odmoći.

Ovo je sedam smrtnih grijeha koje možete priuštiti svojoj probavi:

1. Prejedanje

Prejedanje u svakom slučaju može imati vrlo štetan učinak na probavni sustav jer mu zadaje preveliki zadatak. Shona Wilkinson, također nutricionistica, kaže da konstantno prejedanje previše opterećuje probavu koja ne može proizvesti dovoljno kiseline i enzima za toliku količinu hrane. Ljudima koji su ipak skloni tome savjetuju da se najedu do otprilike 80 posto sitosti, pričekaju 20 minuta i onda, ako osjećaju potrebu, dovrše obrok.

2. Nepravilno žvakanje

Možda svojoj djeci neprestano ponavljate da je važno prožvakati hranu kako treba, a sami to ne slijedite. No, to je jedan od glavnih razloga problema, posebno napuhnutosti. 'Ne žvačete li pravilno hranu, ostatak organa u probavnom traktu ne može odraditi svoj posao kako treba. Zato se često javlja žgaravica, napuhnutost i grčevi', kaže Barns. Smatra da svaki zalogaj punih usta treba žvakati tridesetak puta ili uzimati manje zalogaje.

3. Nedovoljan unos vlakana

Vlakna su ključna komponenta svake prehrane iz više razloga, a jedan od njih je to što sprečava zatvor. Vlakna se rastapaju u vodi i u želucu formiraju želatinoznu tvar koja hrani stijenke tankog i debelog crijeva i omogućuje prirodno kretanje kroz probavni trakt. Dr. Marilyn Glenville kaže da vlakna mogu djelovati i poput probiotika, a možemo ih naći u raznom voću i povrću, mekinjama, cjelovitim žitaricama, lanu, orašastim plodovima, grahu i grašku.

4. Stres i tjeskoba

Stres može uzrokovati mnoštvo zdravstvenih problema od glavobolje do visokog krvnog tlaka, a ni tjeskoba nije ništa manje opasna u tom smislu. Barns objašnjava da neurotransmiteri, kemijske tvari u mozgu s ulogom komunikacijskih sredstava među neuronima među koje spada i serotonin, pomažu regulirati i stimulirati probavni proces. 'Ako se osjećamo tjeskobno, pod stresom ili depresivno, razine neurotransmitera su neuravnotežene i uzrokuju probleme', kaže Barns i dodaje da se prije jela opustimo, jedemo polako i nikako s nogu.

5. Manjak vježbe

Kretanje stimulira probavni trakt i pomaže održavanju zdrave probave. Stoga posebno koristi ljudima koji imaju problema sa zatvorom, ali i u smanjenju stresa.

6. Antibiotici

Vjerojatno već znate da su antibiotici pogubni za probavni sustav unatoč tome što u borbi protiv bakterijski infekcija mogu spasiti život. Negativno utječu na populaciju dobrih bakterija što pak dovodi do problema s probavom. Probiotici raznih vrsta bit će dovoljni za ponovno uspostavljanje ravnoteže, a osim toga dobro je prehranu obogatiti fermentiranom hranom.

7. Čir na želucu

Patite li od žgaravice po nekoliko sati dnevno nekoliko dana ili tjedana zaredom, možda imate čir na želucu. Ovo bolno stanje uglavnom uzrokuje bakterija Helicobacter pylori koju možemo naći u vodi ili hrani, a oslabljuje zaštitni sloj želuca te propušta kiseline. Tako dolazi do osjećaja mučnine, podrigivanja i povraćanja. Liječenje čira na želucu mora se odvijati pod kontrolom liječnika, no pacijent bi se svakako trebao odreći alkohola, kave, napitaka na bazi citrusa, te začinjene i dimljene hrane. Zdrave masti, cjelovite žitarice i meso ne iritiraju dodatno želudac.

10.06.2016. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh