« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
WOW!

Šećer je opasniji od heroina?

Glavobolje, umor ili promjene raspoloženja, koje su obično privremene, su među simptomima kad ga nemate u tijelu

Nema veze koji je...
Nema veze koji je... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

heroin

,

šećer

Šećer je normalna, svakodnevna namirnica koju obično ni ne primjećujemo - shvatimo da ga nemamo kad ne možemo dodati šećer u kavu ili nam fali za kolač... no, zapravo je opasniji od heroina, vjerovali ili ne!

Glavobolje, umor ili promjene raspoloženja, koje su obično privremene, su među simptomima. Razlog za ove nuspojave trenutno je slabo shvaćen. No, vjerojatno se ovi simptomi odnose na to kako mozak reagira kada je izložen slatkoj hrani - i biologiju "nagrade".

Ugljikohidrati dolaze u nekoliko oblika, uključujući šećere, koji se prirodno mogu pojaviti u mnogim namirnicama, poput fruktoze u voću i laktoze u mlijeku. Stolni šećer, poznat kao saharoza, nalazi se u šećernoj trsci, šećernoj repi i javorovom sirupu, dok su glukoza i fruktoza glavni sastojci meda.

Kako je masovna proizvodnja hrane postala normalna, saharoza i drugi šećeri dodaju se hrani kako bi bila ukusnija. Osim boljeg okusa i "osjećaja u ustima" hrane s visokom količinom šećera, šećer ima duboke biološke učinke na mozak.

Ovi učinci su toliko značajni da su čak doveli do rasprave o tome možete li biti "ovisni" o šećeru, iako se to još uvijek proučava,

30.12.2021. 15:16:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.12.2021. 18:45
    najveca droga secer ovisnost
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh