« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
rezanje proračuna

SDP proziva Vladu za štednju na djeci

U proračunu za 2010. oduzeto je 11 milijuna kuna za preventivne programe koji se odnose na djecu i mlade, ističe Milanka Opačić

(Marijan Šanić/Cropix)
Više o

djeca

,

SDP

,

Milanka Opačić

,

Vlada RH

,

mladi

,

državni proračun

SDP je danas prozvao Vladu da štedi na djeci jer je u državnom proračunu za 2010. "srezala" novac namijenjen programima za djecu i mlade. Iz najjače oporbene stranke ističu da se u vrijeme krize i rasta nasilja među maloljetnicima od države očekuje da više pomogne, a ne da štedi.

"U godini krize i pojačanog stresa roditelja, koji će svu energiju usmjeriti na preživljavanje, država je nužna više pomoći", izjavila je danas SDP-ova zastupnica Milanka Opačić na konferenciji za novinare u Saboru.

Upozorivši na rast nasilja među maloljetnicima i podsjetivši na brojne žrtve premlaćivanja, kako ubijene, tako i ozlijeđene, Opačić je naglasila da su ubojice i napadači bili u dobi od 15 do 25 godina.

Napomenula je da MUP u prvih devet mjeseci bilježi 315 maloljetnih počinitelja kaznenih djela, da je u 2008. znatno povećan broj suicida i pokušaja suicida među maloljetnicima, a da u Hrvatskoj postoji samo jedna psihijatrijska bolnica za djecu i mlade te nedostaje specijalista za djecu.

"U državnom proračunu za 2010. ukupno je smanjeno 11 milijuna kuna za preventivne programe koji se odnose na djecu i mlade", naglasila je Opačić, dodavši da je u Ministarstvu obrazovanja ukupno za djecu i mlade srezano 27 milijuna kuna.

Istovremeno, istaknula je, Vlada je za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa za Hrvate u BiH dodijelila ukupno 21 milijun kuna.

"S tim novcem mogli su se financirati preventivni programi za djecu, a sve drugo, poput narodnih nošnji za Hajdučku družinu Mijata Tomića ili skijaškog kluba Blidinje, moglo je čekati neka druga vremena", poručila je Opačić.

SDP nužnim smatra uvođenje preventivnih programa u škole, osnivanje savjetovališta pri domovima zdravlja ili školama te vraćanje psihološkog sistematskog pregleda za djecu u dobi od tri do pet godina, što bi, ističu, pridonijelo ranom prepoznavanju po djecu rizičnih obitelji.

U škole bi trebalo uvesti predmet "zdravstveni odgoj", a trebalo bi, ističu u SDP-u, razmotriti i učinke zakonskih propisa o zabrani noćnih izlazaka maloljetnicima, prodaje alkohola i posjeta kladionicama. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 13:09:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh