« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SPAŠAVANJE PROPALE INVESTICIJE

Milinović nastavlja popularizaciju cijepljenja protiv H1N1

Ministar Milinović u javnost je izašao s podatkom da je od svinjske gripe do sada oboljelo 45 tisuća građana iako kliničkih potvrda za to nema

(Vladimir Ivanov/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

cijepljenje protiv gripe

,

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

Od pandemijske gripe u Hrvatskoj je do danas oboljelo 45.036 osoba, a 22 osobe su umrle, podaci su koje je danas objavio potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović.

Protiv svinjske gripe dosad se cijepilo između 3.500 i 4.000 tisuće građana, u kojih, kao ni u 100 milijuna cijepljenih u svijetu nije bilo težih nuspojava, rekao je Milinović na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva.

Najavljujući nastavak javne kampanje za popularizaciju cijepljenja protiv virusa H1N1 ministar je rekao da će sutra na sjednici vlade pozvati sve ministre da se cijepe.

Također je rekao da će se ovoga tjedna, kad joj to dopuste obveze, protiv pandemijske gripe cijepiti i predsjednica vlade Jadranka Kosor.

Ministar zdravstva misli da dosadašnji odziv građana na cijepljene nije dovoljan te da treba pojačati njihovu edukaciju da je cijepljenje korisno i da se tako najbolje štite od gripe i mogućih komplikacija od te bolesti.

Da su komplikacije moguće i u osoba koje ne spadaju u rizične skupine, govori i podatak, koji je spomenuo ministar, da je u našoj zemlji dosad umrlo i nekoliko mlađih osoba i djece.

Na pitanje je li naručenih 1,5 milijuna doza cjepiva previše s obzirom na slab interes za cijepljenje, Milinović je odgovorio kako će cijepljenje trajati do kraja ožujka iduće godine te da se još ne zna kad će pandemija u nas dosegnuti vrhunac i što se sve može događati s gripom. Dodao je da je Ministarstvo zdravstva osiguralo onoliko cjepiva koliko je rekla struka, a ne politika.

Milinović vjeruje da slabom interesu nije pridonijelo potpisivanje formulara kojim se pristaje na cijepljenje, te najavljuje kako će se isti pristanak od iduće godine tražiti i za cijepljenje protiv sezonske gripe jer se pacijenti trebaju upoznati s mogućim nuspojavama cjepiva. Ipak drži da bi zdravstveni djelatnici većim odzivom na cijepljenje od dosadašnjeg trebali biti primjer i poticaj ostalim građanima da se cijepe. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 12:54:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh