« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
OLLI REHN:

O Hrvatskoj ovisi kad će završiti pregovore

Lopta je na hrvatskoj strani igrališta, komentirao je Rehn mogućnost da se pregovori okončaju do sredine 2010.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V. M. Tauber/Cropix)
Više o

Olli Rehn

,

pregovori s EU

,

Carl Bildt

,

završetak pregovora

Dovršetak hrvatskih pregovora u prvoj polovici sljedeće godine ambiciozan je ali ostvariv cilj pod uvjetom da Zagreb dovrši reforme u pravosuđu, provede uvjerljivu borbu protiv korupcije i kriminala i osigura punu suradnju s Haaškim sudom, izjavio je u srijedu u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"To doista ovisi o Hrvatskoj. Lopta je na hrvatskoj strani igrališta. To je ambiciozan ali moguć cilj i ovisit će uglavnom o završetku reformi u pravosuđu, o uvjerljivoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i naravno o punoj suradnji s Haškim sudom", rekao je Rehn na konferenciji za novinare.

Rehn je zajedno sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i glavnim tajnikom Regionalnog vijeća za suradnju Hidom Biščevićem domaćin konferencije na temu "Zapadni Balkan: prevladavanje gospodarske krize, od regionalne suradnje do članstva u EU", koja se održava u Bruxellesu.

Na konferenciji sudjeluje oko 200 visokih dužnosnika, uključujući ministre i visoke dužnosnike iz regije, iz zemalja članica EU-a te Sjedinjenih Država, Turske, Rusije, Norveške, Islanda i Švicarske. Također sudjeluju i predstavnici Opće uprave za proširenje Europske komisije te predstavnici financijskih institucija.

Povjerenik Rehn je na početku konferencije prvi put nedvosmisleno rekao da će Hrvatska biti 28. članica. To je i do sada govorio, ali uvijek s ogradom da je to moguće ili vjerojatno, jer je u igri bio i Island. Međutim, sada je jasno da Island prije ožujka ne može ni započeti pristupne pregovore.

Šef švedske diplomacije Carl Bildt nije znao izravno odgovoriti što se događa s trima poglavljima u hrvatskim pristupnim pregovorima, koja su tehnički spremna, a za koja još nedostaje slovenska suglasnost da bi bila otvorena. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 14:00:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh