« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
MIROVNI PROCES

Sarkozy predlaže bliskoistočnu mirovnu konferenciju u Parizu

Ideju nisu odbili niti Abas niti Netanyahu, a sve kako se čini dolazi od Sarkozyjeve i Mubarakove Unije za Mediteran

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Mahmud Abas

,

Hosni Mubarak

,

Bašar al-Asad

,

Benjamin Netanyahu

,

Michel Sleimane

,

Abdulah II.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je prošli tjedan izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Pariz bude domaćin međunarodne mirovne konferencije na kojoj će sudjelovati glavni politički čimbenici s Bliskog istoka, piše izraelski dnevnik Haarez u nedjelju.

Po tom izvoru, Sarkozy je na susretu s Netanyahuom u srijedu u Elizejskoj palači pozvao izraelskog premijera da ponovno započne bliskoistočne mirovne pregovore zajedničkim susretom sa sirijskim i palestinskim predsjednicima Bašarom al-Asadom i Mahmudom Abasom u okviru međunarodne konferencije u Parizu.

Na konferenciji će, dodaje Haaretz, sudjelovati i jordanski kralj Abdulah II., egipatski predsjednik Hosni Mubarak, libanonski predsjednik Michel Sleimane te predstavnici Bliskoistočnog kvarteta (SAD, EU, Rusija i UN).

List još dodaje da je Sarkozy u četvrtak nazvao Abasa kako bi ga obavijestio o tom prijedlogu, a o tome je razgovarao i s Asadom u prigodi njegova posjeta Parizu u petak. Netanyahu i Abas nisu odbili francuski prijedlog, piše Haaretz.

Sarkozy i Mubarak su supredsjedatelji Unije za Mediteran koja se zauzima da se prostor Sredozemlja pretvori u zonu mira zahvaljujući različitim projektima, napose na polju okoliša i prometa. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 19:56:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh