« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
REDING, NE IZAZIVAJ!

Sarkozy poručuje: Primite Rome u svoj Luksemburg

Europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding kritizirala je protjerivanje Roma, pa joj je Sarkozy odgovorio

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Romi

,

Viviane Reding

,

norveška teroristički napad

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je europskoj povjerenici za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, koja je kritizirala protjerivanje Roma iz Francuske, da ih primi u svoj Luksemburg, kazali su francuski senatori nakon sastanka s predsjednikom države.

"Rekao je da samo provodi europske propise, francuske zakone i da se Francuskoj nema apsolutno što prigovoriti s tim u vezi, ali i da nema problema ako ih Luksemburžani žele uzeti", rekao je senator Bruno Sido, a prenosi France presse.

"Rekao je da je naša politika dobra i da je skandalozno da Europa na taj način govori o onome što radi Francuska, objasnit će to uostalom sutra" (na Europskom vijeću u Bruxellesu), dodao je Sido.

>> Italija se također želi riješiti Roma

Sve je potvrdio i njegov kolega Michel Houel. Sarkozy je, po njemu, kazao da "europska povjerenica živi u Luksemburgu, koji je jako blizu Francuskoj. Bili bismo jako sretni kada bi Luksemburg mogao također primiti nekoliko Roma."

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn ocijenio je da je Sarkozy bio pakostan.

"Vivian Reding nije govorila u svojstvu Luksemburžanke. Ona je iz te zemlje, ali obavlja funkciju povjerenice i dužnosnice pravosuđa", rekao je Asselborn.

"Nicolas Sarkozy je povezao državljanstvo povjerenice i Luksemburg, što je bilo pakosno", dodao je. "Treba reagirati na to povezivanje. Znam da Nicolas Sarkozy ima problema s Luksemburžanima, ali ne treba pretjerivati."

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding zaprijetila je u utorak u Bruxellesu da će protiv Francuske pokrenuti postupak pred Europskim sudom pravde zbog kršenja europskog prava u slučaju protjerivanja Roma u Rumunjsku i Bugarsku. (hina/metro-portal)

15.09.2010. 18:40:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh