« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ŽESTOKA POLEMIKA

Ruski povijesni udžbenik opravdava Staljinovu strahovladu

Povijesni udžbenik koristi se na moskovskom sveučilištu i odobrava Gulag i deportacije cijelih naroda tijekom Staljinove vladavine

Ruski povijesni udžbenik opravdava Staljinovu strahovladu
Ruski povijesni udžbenik opravdava Staljinovu strahovladu (Wikipedia)
Više o

Staljin

,

Josif Visarionovič Staljin

,

dječje laži

,

pijani los

Povijesni udžbenik koji se koristi na moskovskom sveučilištu u Rusiji izazvao je polemiku, a kritičari ga drže staljinističkim, ksenofobnim i antisemitskim.

Povijest Rusije 1917.-2009. sastavila su dva profesora moskovskog sveučilišta Aleksander Baresenkov i Aleksaner Vdovine i to djelo opravdava Staljinovu strahovladu, Gulag, deportacije cijelih naroda i prisilne nacionalizacije zemlje.

U pogledu masovnih uhićenja i egzekucija tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća autori objašnjavaju da su milijuni nezadovoljnih politikom sovjetske države predstavljali stvarnu opasnost stvaranja pete kolone.

>> Staljinovi potomci i pristalice tužbom žele rehabilitirati diktatora

Predavanje studentima na temelju takve knjige predstavlja "sabotažu demokratskog razvoja Rusije", naglašavaju dvojica povjesničara instituta akademije znanosti Vladimir Lavrov i Igor Kurliandski, prenosi list Novaja Gazeta.

Savjetodavno tijelo ruskog predsjednika se od prošlog tjedna bavi pitanjem tog udžbenika koji je kritiziralo u izvješću, ali nije najavljena nikakva konkretna mjera u vezi s udžbenikom i autorom. (hina/metro-portal)

15.09.2010. 19:41:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh